Herbář k čemusi horšímu přehled

Herbář k čemusi horšímu
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443777/bmid_herbar-k-cemusi-horsimu-qSQ-443777.jpg 4 58 58

Sbírka veršů výrazného básníka, překladatele a publicisty komponovaná po vzoru herbáře je působivým souborem položek, které udivují svou jazykovou vybaveností, inspiračními prameny i svébytným holdem přírodě. Hledání výrazově a významově přesného slova se pro Petra Borkovce stalo údělem a vášní, přesvědčením, že v každém prostoru lze nalézt zárodek textu, jenž důsledným opracovaním vykrystalizuje ve finální básnický tvar. Organický chaos, v němž se dnešní svět pohybuje, je možné alespoň částečně uspořádat (dokonce i v abecedním sledu) a lze tak zavelet k návratům ke kořenům, k přírodě i k lidským hodnotám. Tyto cesty zpět Borokovec důsledně hledá ve starých i novějších lexikálních souvislostech, přičemž nezapomíná, kam a s jakou škodolibostí se dnešní doba posunula. A tak se do těchto exkurzí promítají vedle epizodických zkratek i mluvy byrokratů, zájmových spolků či internetových serverů. To vše tu kvasí a společně tvoří neobvyklý herbář, v němž střípky zrcadla minulosti zasahují svými odlesky do přítomného času.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Herbář k čemusi horšímu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

soukroma
02.03.2024 2 z 5

"Nic z toho neplyne."

Nevyjádřila bych to lépe.
Ale třeba podrobněji...
Nic Nelíbilo Nic
Přírody - pramálo
Krásy - prapramálo
Lidství - až na dřeň
včetně pornohvězd a podobných
A tápajících inzerentů
Hry se slovy? Krátké, dlouhé,
sic provedené, však málo povedené
A což ta řečtina, latina, nelidština (=nesrozumitelština)?
A nespisovština (=budiž),
až hrubština (=datel tahal červi z kostí???, NE, TO NE)
Změť (ale! v abecedním pořádku!), sněť
Jedna parodie na Křišťálovou studánku, soukromou,
proč však Polednici čteme celou celičkou?

mirektrubak
02.01.2023 2 z 5

Petru Borkovcovi není možné upřít nadání k práci se slovy a úctu si zasluhuje i hloubka jeho znalostí, literárních i jiných. Má také hravou mysl a je schopen originality a neotřelých způsobů, kterými vytváří svá dílka. A nejde jen o tvorbu samotnou: kreativní je už třeba jeho vizitka v úvodu sbírky – psaná latinsky! - nebo mezi své vlastní básně vložená Erbenova Polednice. Trvale mě to udržovalo ve střehu, stále jsem musel přemýšlet, co na mě pan Borkovec právě teď zkouší.
Jenže poezie není luštění sudoku, takž mně právě tyhle výše popsané parametry bránily si čtení patřičně prožít. Vlastně jsem se ptal sám sebe, jestli je to vůbec ještě poezie, no, a došel k názoru, že nejspíš ne. Přitom různé hrátky se slovy, s vlastním textem nebo meta-myšlení o vlastním myšlení může literární kvalitu nést: Edward Lear, Raymond Queneau, Ondřej Hanus (anebo třeba Havlovské Antikódy) to dosvědčují. Tady jsem často měl pocit, že kromě předvádění vlastních dovedností už mi není nabídnuto nic navíc. Měl jsem pocit, že Borkovec vlastně tvoří a prodává sám sebe. Což o to, jeho sebestylizace je zajímavá, jen to není dílo literární.


puml
07.06.2021

Borkovec píše dobře, nebo mě se ty jeho věci dobře čtou. Často je to o takových zvláštních souvislostech jazyka a popisovaných jevů a věcí, co jednoho nutí číst dál a dál, až je najednou konec, harfko, v suku! Že je to málo?

Borkovec zařadil do svého "výboru" i klasickou Polednici. Ta báseň v sousedství těch často minimalistických ód působí jako zjevení a bohužel to trochu shazuje tu sbírku, protože prostě Polednice je klasika v tom nejlepším slova smyslu, báseň co nestárne, což se nedá říct o té spoustě Borkovcových variací a hloubkových jazykových vrtech, které tak nějak vyšumí, jako vzpomínka na dobře vychlazenýho lahváče v parnym dni. Ale to není málo.

Stejně si ale myslím, že nakonec nejlepší báseň autora bude vždycky jeho jméno: Borkovec - to je přece nádhera, jak nějakej brouk, co právě vylez zpod kůry borovice, nebo co pod ní zalejzá. Sám autor navíc (a v těch stylových brýlích) brouka dost připomíná. V tomhle ohledu se budu dál těšit z autorova sběru klacků i listí do herbáře. - Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

37 nově přidaných eknih zdarma

23.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Herbář k čemusi horšímu v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených5x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit4x