Hieronymus Bosch přehled

Hieronymus Bosch
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43727/bmid_hieronymus-bosch-450-43727.jpg 5 20 20

Monografie o nizozemském malíři, doplněná barevnými reprodukcemi jeho prací. Obrazová monografie o nizozemském malíři, tvůrci náboženských, žánrových a snových obrazů, který byl v našem století vzkříšen jako praotec surrealismu. Autorka se v ní zaměřuje na interpretaci umělcových hlavních děl, jako např. Sedm hlavních hříchů, Léčba bláznovství, Rajská zahrada, Poslední soud.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hieronymus Bosch. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

OdvaznyMladyMuz
09.07.2020 5 z 5

Na Boschových obrazech mě vždy na první pohled fascinovala jejich zdánlivá nekrása, leckdy děsivost. Ošklivé obličeje, nepředstavitelné potvory i stvoření složená z různých živočichů. Na druhý pohled mě už zaujala mnohoznačnost zobrazených výjevů a inteligence samotného autora. Dodnes se odborníci přou, co které obrazy znamenají. Dílo Hieronymouse Bosche je zahaleno tajemnem a i proto jej lidé budou obdivovat až do soudného dne.

mi-380
29.04.2020 5 z 5

Právě čtu čtvrtý Connellyho příběh s Hieronymem Boschem v hlavní roli a tak se hodí znovu prolistovat jedenáctý svazek Malé galerie a připomenout si, kde si autor vypůjčil jméno detektiva. Dílo tohoto malíře musí fascinovat každého, nekompromisně svými náměty vybočuje z tehdejší slavné holandské malířské školy. Přitom bylo znovuobjeveno a rehabilitováno až s příchodem surrealismu ve dvacátém století. Reprodukce jsou docela kvalitní, dochovaných obrazů není mnoho, takže jde hlavně o detaily slavných děl (nejčastěji Rajská zahrada, Vůz sena a Pokušení svatého Antonína).
95 % (zatím 13 hodnotícím s průměrem 94 %).

Boschovo dílo uvádí do rozpaků každého historika umění, a tak – přes veškerou snahu – nejsou dodnes rozřešeny ani otázky autenticity díla, ani jeho chronologie, ani otázky zdrojů inspirace…

Jisto je, že ani pro počet děl – v roce 1914 jich bylo napočítáno přes čtyřicet, v roce 1937 třicet šest a dnes (1975 – vydání knihy) se jejich počet zmenšuje asi na dvacet -, ani pro jejich následnost neznáme jedno spolehlivé datum.


Podpovrchem
30.04.2016

Bosch byl vynalézavý génius, jeho síla byla právě ve fantazii a nikoli v technice a formálním vytváření. S ohledem k málu informací o jeho životě i důvodu takového pojetí světa, je práce historiků umění stále potřebná. Nejde o nový pohled na osobnost malíře a ani na jeho dílo, i tak je však tato publikace vhledem do fascinujícího světa bizarnosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hieronymus Bosch v seznamech

v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit5x