Historické toulky Šumperskem II přehled
Drahomír Polách

Druhý díl představuje další historické zajímavosti ze Šumperska, tedy ze Starého Města, Branné, Hanušovic, Kopřivné, Loučné nad Desnou, Velkých Losin, Rapotína, Šumperka, Bludova, Libiny a dalších obcí. Kniha je opět bohatě vybavena dokumentačním a obrazovým materiálem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Historické toulky Šumperskem II. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Historické toulky Šumperskem II v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2010 | ![]() |
2012 | ![]() |
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2015 | ![]() |
Z celkového počtu 30 kapitol jsem si přečetl jen 18. Ostatní mě nezaujaly buď tématem nebo (v menším počtu případů) zpracováním. Knihu tedy hodnotím na základě přečtených kapitol a ty se mi dost líbily. Některé jsou rozsáhlé, jiné méně a zbývající jsou telegrafické. Asi nejvíce mi v paměti utkvěla kapitola o výbuchu muničního skladu v Hanušovicích dne 31. 3. 1945 (způsobeno Němcem, kterému doma vybuchly nálože, jež si připravoval na vyhození mostu do vzduchu). Období druhé světové války se týká rovněž kapitola o programu Lebensborn, který zřejmě existoval také na Šumpersku. Většina kapitol spadá do období raného novověku (16. - 18. století), což se týká např. morových epidemií (tři kapitoly knihy), dějin Žerotínů apod. První kapitola se věnuje zdolávání hory Praděd studenty v letech 1880-1881, poslední pak kurióznímu sportu s názvem Wasserball. Leckoho překvapí aktivity firmy Baťa v obci Třemešek. Zájemcům o dějiny Šumperska lze tuto publikaci jen doporučit.