Hitler a Habsburkové přehled
James Longo
Proč chtěl fašistický vůdce zničit rakouskou královskou rodinu Kniha poodhaluje nejen to, proč si Adolf Hitler vybral děti zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda a z jeho synů udělal první dva Rakušany deportované do koncentračního tábora v Dachau, ale zabývá se také odvahou, s jakou se mu snažila královská rodina vzdorovat. V mládí strávil Adolf Hitler pět let ve Vídni, kde se jeho posedlost císařským rodem Habsburků stala katalyzátorem jeho pomsty vůči zaniklé říši, mrtvému arcivévodovi a jeho sirotkům. Nenávist nasměrovala fašistického vůdce na cestu moci a nepřímo vedla k tragédii druhé světové války a holocaustu.... celý text
Literatura světová Válečné Literatura naučná
Vydáno: 2020 , Slovart (ČR)Originální název:
Hitler and the Habsburgs: The Führer's Vendetta Against the Austrian Royals, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hitler a Habsburkové. Přihlašte se a napište ho.
Autor líčí osudy dětí Františka Ferdinanda po nešťastném atentátu v Sarajevu a popisuje jejich život v Čechách, předválečném Rakousku a následně za II. světové války a po ní. Je to dost smutné čtení. Naštěstí se autor zabývá převážně sourozenci Hohenbergovými, Hitlerův život a vzestup je zde vylíčen přiměřeně, nejsou to žádné Hitlerovy memoáry, to bych nečetl, tolik času nemám. Velice zajímavá kniha, čtivě napsaná.
Celkem čtivá kniha, ale…jedno velké ALE. Tak neobjektivní, jednostranný a zavádějící popis historických událostí jsem snad ještě nečetl. Ušlechtilí šlechtici nejen z rodu Habsburků či Hohenlohe by zřejmě podle autora měli být kanonizováni en bloc, Beneš je postaven téměř na roveň Hitlera, atd, atd. Vše možná vysvětluje závěrečné Poděkování-jakkoli autor popisuje mnoho historických událostí týkajících se našeho státu, české historiky zřejmě konzultovat nepotřeboval…
Knižní novinky (9. týden)
23.02.2020
Kniha Hitler a Habsburkové v seznamech
koncentrační tábory Adolf Hitler Habsburkové František Ferdinand d´Este, 1863-1914 Dachau (koncentrační tábor) Chotkové
Dokonale zavádějící název i podtitul. Kniha se nevěnuje Habsburkům, ale Hohenbergům, kteří navíc v době Hitlerově nebyli žádnou královskou rodinou. Jinak se tu ovšem o pozdějších osudech rodiny dozvíme poměrně mnoho (v Čechách jako kdyby jejich historie končila vynuceným odchodem z Konopiště), byť je ten americký odstup od středoevropských dějin dost znatelný.