Hlavou proti zdi přehled

Hlavou proti zdi
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425124/bmid_hlavou-proti-zdi-Att-425124.jpg 4 31 31

Knižní rozhovor populární moderátorky Světlany Witowské s televizní a rozhlasovou legendou Kamilou Moučkovou není klasickým rozhovorem, ale skutečným dialogem dvou silných žen, které kromě profese pojí i silné přátelské pouto navzdory rozdílu dvou generací. Vyprávění o soukromí, práci, úspěších i pádech charismatické hlasatelky Kamily Moučkové (*1928), která se v životě statečně bila s nepřízní osudu. Ikona srpna 1968, signatářka Charty 77 i profesionálka, která se po listopadu 1989 dokázala vrátit do veřejného prostoru. Svižně psaný dialog dvou výrazných osobností, zvyklých se bystře se ptát a bez vytáček odpovídat, je plný pochopení, vřelosti a humoru, v němž se současnost propojuje se zásadními momenty našich dějin. Kniha prozrazuje také leccos o ženské duši a zralém pohledu na vztahy, politiku i muže. Rozhlasová a televizní hlasatelka, která oslavila 91 let, proslula zejména jako hrdinka srpna 1968, kdy jako první národu oznámila z obrazovky Československé televize okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. Jaké to ale bylo ještě před tím, když si budovala profesní kariéru první televizní hlasatelky v Evropě a starala se současně o tři děti i prvního manžela? Jaké v dobách, kdy už byla slavnou hvězdou, kterou zastavovali cizí lidé na ulici? A jaké potom, kdy z nařízení vlády nesměla na obrazovku a její kamarádi raději přecházeli na druhý chodník, aby se s ní nemuseli zdravit? Dvacet let pak nesměla ani mýt schody a rodinu živila, jak to šlo – například lepením pytlíků. A do toho řešila vztahy se svými nejbližšími: jaká byla její dvě manželství i dlouholeté soužití s hercem Jiřím Zahajským? Jak prožívala rozchody s muži svého života, včetně těžkého střetu s otcem, komunistou Vilémem Novým, který neslavně proslul odsuzujícím komentářem činu Jana Palacha? I o tom vypráví kniha Hlavou proti zdi. Kamila Moučková v ní odpovídá na otázky Světlany Witowské tak, jak je zvyklá – zpříma, pravdivě, vtipně a někdy ostře, jak si její vyprávění právě zaslouží.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlavou proti zdi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

hanča34
01.11.2023 4 z 5

I když se otázky dost opakovaly, bylo to poutavé čtení. Zvlášť pro nás pamětníky.

Chesterton
28.11.2022 4 z 5

Kamila byla samorost a svéráz, aby taky ne, když měla za maminku svojí babičku a tátu kovaného komunistu. Život ji naučil.
Rozhovor se Světlanou Witowskou je velice živý a autentický. Chvílemi před vámi běží filmový pás s blízkými kamarádkami, jak je známe z obrazovek televize.
Myslím, že cílem knihy, bylo ze strany Světlany povzbuzení paní Moučkové v obtížích vysokého věku!
Podle toho jsem ke knize přistupovala a mohla jsem u kafe či vína sedět s nimi.

W: Nemáme jako národ někde v povaze, že nás pořad někdo utlačoval?
M: ..nevím, jestli je to v utlačování, ale ne to česká povaha, taková "malá domů" bych tomu řekla. Jsou lidi, který ti řeknou, já s tím nechci nic mít, mě je to fuk...mám klid, já můžu dělat tohle, mám za to svý prachy a víc mě nezajímá - prostě malá domů. Takový ty malý věci, co se týkají všech lidí.
Že mám kde bydlet, že mám co jíst, že jsem v podstatě v pořádku, v klidu, ať se kočky toulaj. Proč bych měl dělat něco navíc?

W: Myslíš, že nejsme nároční? Myslím na demokracii. Že nám stačí pohoda a klídek?
M: Jsme málo náročný.
4/3


gab72
07.10.2022 5 z 5

silný rozhovor..........

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

10.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hlavou proti zdi v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených3x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit6x