Hledání svatého grálu přehled

Hledání svatého grálu
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49787/mid_hledani-svateho-gralu-pzS-49787.jpg 4 6 6

Dnešní lidé se mohou od velkých příběhů a mýtů mnohému naučit. Největším přínosem pro většinu mužů jsou starodávné legendy o rytířích, kteří hledají svatý grál. Tyto legendy v jádru vybízejí k opuštění pohodlné každodennosti a jsou výzvou k objevování pravdy o nás samých. Otec Rohr tyto příběhy oživuje a ukazuje, že navzdory kulturním proměnám zůstává i dnes univerzální pravda nezměněna a její hledání je stále stejnou výzvou.... celý text

Duchovní literatura
Vydáno: , Cesta

Quest for the Grail, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hledání svatého grálu. Přihlašte se a napište ho.

mirektrubak
28.01.2019 3 z 5

Knihu o objevování pravého mužství v mužích jsem nehledal. To jsem jen při zevlování v naší knihovně zabloudil do sekce duchovní literatury, všiml si známého jména a rozhodl se zjistit, jestli by oblíbený teolog mého oblíbeného teologa nemohl být i mým oblíbeným teologem :-). Až později jsem zjistil téma, byl trochu zklamán, ale když už jsem ji měl doma, rozhodl jsem se podívat, jaké recepty na zdokonalení mužské osobnosti nabízí známý křesťanský autor.
K žádnému zásadnímu průlomu ve vnímaní světa mě kniha nedonutila. Částečně proto, že nejsem ta správná cílová skupina (s většinou nastolených problému se nepotýkám), ale zejména jsem měl pocit, že v nabízených řešeních toho zase nepřináší tolik nového – že by se muži neměli bát projevovat emocionalitu nebo že je nutné se zbavit přehnané závislosti na matce, to jsou obecně známé rady, které si zde málokdo přečte poprvé.
Místo uceleného systému osobnostního rozvoje jsem tak ocenil spíš jednotlivé myšlenky a postřehy, těch bylo naštěstí docela dost a mnohé byly vážně zajímavé, takže jsem nemusel litovat, že jsem se do čtení pustil.

Dokud Richard Rohr promlouvá jazykem psychologie a dokladuje svá tvrzení příklady z vlastní pastorační práce, většinou mu dobře rozumím. Když se vydá na pole mytologické terminologie, úplně ho ztrácím. Dělá to proto, aby složité téma zobrazil v symbolech, ale na mě to má efekt právě opačný. Možná mám načteno málo z mýtů, možná prostě nemám nastaven mozek na tento způsob přijímání dat, ale jakmile začne otec Rohr s poustevníky, bojovníky a čaroději, malým a velkým grálem, stavěním a opouštěním věže, tak mezi své myšlenky a mě staví šifru, kterou nedokážu prolomit. Přijde mi to dokonale zbytečné a kontraproduktivní.
Ale jak říká jiná duchovní autorita, oslík Ijáček: „Když to nikomu nevadí, je to asi v pořádku.“ :-)

Kniha Hledání svatého grálu v seznamech