Hledání ztraceného času V. – Uvězněná přehled
Marcel Proust
Hledání ztraceného času série
Pátá část rozsáhlého románového cyklu, který je jedním ze základních děl světové literatury.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1985 , OdeonOriginální název:
À la recherche du temps perdu: La Prisonnière, 1923
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hledání ztraceného času V. – Uvězněná. Přihlašte se a napište ho.
Sled myšlenek o proměnlivosti citů jak na horské dráze, ale dráha se stále opakuje, jak zaseknutý gramofon, nikam nevede. Být schopný milovat pouze, když žárlím a na moment být šťastný, když vím, že nehrozí nebezpečí podvodu a opět upadnout v lhostejnost, kdy city ochabnou, když cítím bezpečí věrnosti. Neutěšující, bezvýchodný stav. Knihu jsem zvládla číst do 150 stran a pak jsem se uchýlila k rychločtení do 250 stran pak přeskočila na 400 stránku a dočetla 20 stran do konce, stále stejné :) dilema.
Z mého pohledu druhý nejlepší díl této série (hned po tom 2.). Myslím si, že nikdo nedokázal nikdy tak detailně popsat, jak funguje žárlivost a co se při ní odehrává v lidské mysli. Ano, ne všichni projevují žárlivost tak extrémně jako hlavní hrdina, ovšem ten základ je poměrně pochopitelný a obraznost, se kterou to Proust popisuje, je neobvyklá. Autor toto téma poměrně obšírně rozebírá už v prvním díle na příkladu Swanna, ovšem zde se k němu vrací ještě podrobněji - a možná můžeme sledovat určité uzavření dějového kruhu, kdy hlavní postava de facto replikuje příběh Swanna, tedy svého dětského vzoru, a stejně jako on věnuje své srdce dívce, která nejenže nedosahuje jeho společenského postavení, ale navíc ho ani nemiluje nazpátek.
54 nových eknih zdarma (září)
23.09.2019
Kniha Hledání ztraceného času V. – Uvězněná v seznamech
láska francouzská literatura Paříž posedlost společenské romány
1979 | Hledání ztraceného času I. – Svět Swannových |
1964 | Swannova láska |
2020 | Hledání ztraceného času (1.–7. díl) |
1979 | Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek |
1985 | Hledání ztraceného času V. – Uvězněná |
Další část Proustova komplikovaného díla, na kterém si čtenář snadno najde mez svého trpělivého čtení. Mě trvá sotva deset stránek než se začnu ztrácet v bludišti poetiky jeho zdlouhavých souvětí, kde není prostor k vydechnutí. Což také ovlivňuje mé hodnocení. Pro svou možná nedostatečnou trpělivost a pečlivost zjišťuji, že nejsem "ten správný čtenář", jež je schopen Proustovi plně porozumět, ale to mi nebrání být nadále fascinován autorovou schopností držet tisíce stran tak vysoko kvalitu svého psaní a těšit se i do posledního dílu na estetický zážitek jeho krásné literatury.