Hlubina na nebi přehled
Vernor Steffen Vinge
Hlubina (Vinge) série
< 2. díl
Po tisících letech hledání stojí lidé před prvním kontaktem s nehumanoidní rasou. Záhadné chování hvězdy OnOff přilákalo nezávisle na sobě hvězdné flotily Qeng Ho a Emergentů. Objevily Arachnu – planetu obývanou Pavouky. Jejich civilizace slibuje netušené možnosti. Díky spolupráci obou ras může lidstvo udělat obrovský technologický skok. Jenže cíle obou fotil jsou rozdílné. Queng Ho jsou svobodní mezihvězdní obchodníci a Emergenti krutí a nelítostní otrokáři. Vše tak nezadržitelně směřuje k tragickému konfliktu… Hlubina na nebi dostala v roce 1999 cenu HUGO za nejlepší román.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2004 , Fantom PrintOriginální název:
A Deepness in the Sky, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlubina na nebi. Přihlašte se a napište ho.
Nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl! Pro mě naprosto srdcová záležitost! Škoda, že v Čechách vyšel jen zlomek tvorby tohoto autora. :-(
Druhý příběh ze světa Zón Myšlení a autor opět exceluje originalitou a představivostí. Mimozemská rasa je opět neobvyklá, byť smečky v předchozí knize jsou dle mého přece jen originálnější a pro mnohé asi i sympatičtější. Místy je trochu utahanější než předchozí kniha. Hlavně prostřední třetina je často skoro až nudná, některé popisy k uzoufání zdlouhavé (to je ta stržená hvězda). Naštěstí to vynahrazuje začátek a konec. Začátek s příslibem neobjeveného, tajemného světa, objevná cesta a interakce s mimozemskou civilizací, konec s rozuzlením linek, vyřešením příběhu. Jinak je to klasická space opera, hodní vs. zlí. Lze číst jako samostatnou knihu, nicméně osvětluje některé pojmy, skupiny a motivace z předchozího příběhu. Některé nápady, zejména habitat v L1, za přečtení rozhodně stojí. Fanoušci SF by rozhodně neměli minout.
Ocenění knihy (2)
2000 -
John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel
2000 -
Hugo Award
(Best Novel)
Kniha Hlubina na nebi v seznamech
Hugo (literární cena)Autorovy další knížky
2000 | Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli |
2004 | Hlubina na nebi |
2000 | Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů |
Přečteno v originále.
Pustil jsem se do toho s nadšením z Fire upon the Deep a nedokážu zastřít jisté zklamání. Ta pestrost toho vesmíru je tam pořád - Queng Ho, Emergency, historie Namquenu, Arachna - ale je dávkována jen ve střípcích a přílišnou roli nehraje, protože se děj točí okolo jediné planety. Navíc je ten děj dost pomalý - prvních sto stran je slibný rozjezd a poslední stovka je zase svižný závěr, ale ty tři stovky mezi tím jsou více méně jen čekání na to, až se něco stane. Knihou jsem se kvůli tomu prokousával snad měsíc.
Myšlenky jsou stále zajímavé, ale Fire je úplně jiná liga.