Hobit přehled

Hobit
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533857/bmid_hobit-65e9e8bd19c5d.jpg 5 10535 10535

Nejpopulárnější kniha zakladatele žánru fantasy. Hobit je pohádkový příběh o velké cestě hobita Bilba Pytlíka, družiny trpaslíků a čaroděje Gandalfa za pokladem střeženým drakem Šmakem. Je to také jeden ze základních stavebních kamenů rozsáhlého a světoznámého cyklu příběhů, legend a mýtů z dávné Středozemě, který Tolkien posléze zpracoval v trilogii Pán prstenů a eposu Silmarillion. Autorova lingvistická erudice, vypravěčské schopnosti, mimořádný jazykový cit a nesporný básnický talent učinily z jeho děl opravdové literární skvosty.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

The Hobbit, or There and Back Again, 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hobit. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1024)

Wara
25.09.2024 5 z 5

Miluju tuhle knížku. Hobit je sice původně zamýšlený jako kniha pro autorovi vlastní děti, ale jeho kouzlo zasáhne čtenáře každého věku. Co mě na něm neustále fascinuje, je to, jak na relativně malém rozsahu dokáže čtenáři předat tolik o světě Středozemě – setkáme se s hobity, elfy, trpaslíky i čaroději, z nichž každý hraje v příběhu zásadní roli. Hobiti jsou zde představeni jako nenápadní, ale neuvěřitelně odolní a stateční tvorové, zejména Bilbo Pytlík, který se stane hrdinou, aniž by to sám očekával. Elfové, s jejich nadpozemskou krásou a moudrostí, dodávají příběhu magický rozměr. Trpaslíci jsou drsní, tvrdohlaví, ale loajální přátelé, jejichž touha po ztraceném království žene děj kupředu. A čaroděj Gandalf, se svou záhadností a moudrostí, funguje jako průvodce a ochránce na této nebezpečné cestě.

Nezapomenutelnou částí příběhu je první setkání s Glumem, temnou a zvrácenou bytostí, která žije v podzemí. Nenápadná chvíle, kdy Bilbo získává Prsten moci se později v trilogii Pána prstenů stane středobodem děje.

Hobit je pro mě krásný prequel k Pánovi prstenů – plný dobrodružství, přátelství a odvahy. Jednoduchý příběh, který vás ale vtáhne do světa, ve kterém chcete zůstat mnohem déle...

Eiktirin
23.09.2024 5 z 5

"Nikdy se nesměj živým drakům."

Inu touhle knihou začala pro většinu z nás dobrodružná výprva do úžasné Středozemě. V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit a bum máme tady svět, který je zkrátka dechberoucí. Hobit je krásný úvod do světa a spíše taková pohádka oproti Pánu prstenů. Ale já jsem si tuto kratší jízdu vážně moc užil. Musím říct, že Hobita jsem četl, až po Pánu prstenů, takře jsem čekal podonou "epičnost", ale Hobit má zkrátka své kouzlo.

Zkrátka cesta cesta a ještě jednou cesta s krásnými lokacemi, se zajímavými zastávkami - zlobři, náš milovaný Glum, Medděd, lesní elfové a samozřejmě Šmak a bitva na konci a zajímavími postavami - Gandalf, Medděd, Bilbo, Bard...

Kdybych měl porovnávat knihu a filmy, jako jsem to udělal u Pána prstenů, tak bych řekl, že se mi více líbila kniha. I když se mi líbilo, že ve filmu byli trpaslíci více ... jak to říci no měli nějakou osobnost, v knize jsou spíše komičtí. Ale jinak se mi více líbila kniha. Ale za mě i filmy mají něco do sebe.¨

Knihu jsem si teď poslechl i jako audioknihu, abych si po tolika letech připomněl a pan Vladimír Kudla ji namluvil moc dobře, takže pro milovníky audioknih vřele doporučuji :)

Tohle je zkrátka skvělá fantasy pro malé a velké, při které se navíc dozvíte jak statečný Bandobras Bral urazil náčelníkovi skřetů hlavu, která odletěla sto kroků do dálky a přistála v králičí noře. Tak byla vyhrána bitva a vynalezena hra zvaná golf..


Krogan
17.09.2024 5 z 5

Tuhle už notně odrbanou knihu jsem četl jako dítě alespoň dvacetkrát a nyní ji s odstupem dvou desítek let po mě chce číst syn už asi popáté. A pořád je to zábava. Narozdíl od filmů, které se zvrhli v akční jízdu a jakýsi podivný crossover s další autorovou tvorbou, je kniha milá a pohádková. Krom pár zabitých pavouků a skřetů se jediného boje dočkáte až v samotném závěru. Děj je prostý, opravdu je to vlastně jen cesta tam a zase zpátky, ale setkání se zlobry, útěk před skřety, hádanky s Glumem, průchod Temným hvozdem, rozhovor se Šmakem... Nezapomenutelné momenty, i když ze mě možná trochu mluví nostalgie. Český překlad je každopádně čtivý. Tuhle knihu považuji za svou bránu do fantasy literatury.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. - 10. 11.)

03.11.2012


Citáty z knihy (1)

Je to sice divné, ale o věcech, které je dobré mít, a o časech, které je dobré zažít, se dá povědět jedna dvě a nikdo to zvlášť neposlouchá; kdežto věci nepříjemné, vzrušující, ba dokonce příšerné mohou být základem dobrého vyprávění a v každém případě zaberou toho vyprávění spoustu.


Kniha Hobit v seznamech

v Právě čtených184x
v Přečtených16 835x
ve Čtenářské výzvě1 717x
v Doporučených1 508x
v Knihotéce3 927x
v Chystám se číst918x
v Chci si koupit284x
v dalších seznamech96x