Hodina dějepichu přehled
Jan Studnička , Tereza Kujová
Měl Hitler skutečně malý penis a pouze jedno varle? Bojovali opravdu rytíři o čest svých dam? A měly tyhle dámy vůbec nějakou čest? A hlavně… kde se jako vzaly kondomy? Všechny tyto otázky, na které byste se svého učitele dějepisu neodvážili zeptat ani po třetím panáku, vám zodpoví tato kniha od tvůrců stejnojmenného a oceňovaného podcastu. S notnou dávkou potřebného kontextu a ještě větší dávkou vtipů se dozvíte všechno o sexuálním životě nacistických pohlavárů, středověkých králů, papežů, robotů, biblických postav a upírů. Zjistíte, za co jste mohli skončit na hranici, co se naopak tolerovalo ve středověkém Japonsku, jak se plánuje nejhorší dovolená v historii, jestli měli vojáci Wehrmachtu skutečně piko v čokošce a kde se doopravdy vzala Barbie. Takže se přestaňte vrtět, natáhněte přezůvky a vytáhněte sešity, začíná Hodina dějepichu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina dějepichu. Přihlašte se a napište ho.
Bavil vás ve škole dějepis? A co kdybychom ho spojili se sexuální výchovou?
Pak by nám možná vznikl právě Dějepich…
Hodina dějepichu vznikla jako úspěšný podcastu, který si získal pozornost díky originálnímu spojení humoru a historických faktů.
Ale co si budeme, pořád jsou mezi námi tací, kteří sáhnou jedině po knize… a i pro ty je tu nyní řešení!
Autoři Jan Studnička a Tereza Kujová se v knize neváhají zabývat tématy, která většinou zůstávají na okraji učebních osnov – sexuálními zvyklostmi a společenskými tabu napříč dějinami.
Co každého na první pohled zaujme je obálka knihy… a když ji otevřeme a začteme se, je to odlehčený a zábavný tón, kterým autoři přibližují často kontroverzní témata.
Kniha se neomezuje pouze na notoricky známé historické postavy, jako jsou nacističtí pohlaváři, ale věnuje se i méně obvyklým aspektům života středověkých králů, papežů či biblických postav.
Zábavný prvek je podpořen přítomností absurdních otázek, na které by si mnozí netroufli zeptat. Například: měl Hitler skutečně jedno varle? Nebo: odkud vlastně pochází Barbie?
Autoři se nebojí odhalit hrubší stránku historie, a to s potřebnou dávkou ironie a sarkasmu.
Kniha není výsměchem historickým postavám či událostem, ale je podložená dobře zpracovanými fakty, což ji činí nejen zábavnou, ale i poučnou.
Jedním z největších kladů knihy je fakt, že autoři nezapomínají na kontext a vše podávají v širších historických souvislostech, což umožňuje čtenářům pochopit, proč k určitým jevům došlo a jak byly vnímány tehdejší společností.
Pokud máte rádi dějepis, ale už vás omrzely suché učebnice, tato kniha je pro vás ideální.
Smích, zvednuté obočí a překvapivé informace vás budou provázet každou stránkou. Dějiny podané tímto způsobem mohou být pro mnohé osvěžujícím zážitkem, ať už jde o zájemce o historii, nebo jen o čtenáře hledající něco netradičního.
Zkrátka a dobře, Hodina dějepichu nabízí pohled na historii, který nikde jinde nenajdete – drzý, zábavný, ale zároveň informativní, jak jsem již zmínila.
Tenhle dějepis(ch) by bavil každého, ne?
Jako pdcast fajn. Jako knížka zdlouhavé a nezáživné. A v mém výtisku je celkem dost překlepů.
Kniha Hodina dějepichu v seznamech
V knize byla použita věta významu “jsme dva lidi, co dělají podcast a hrají si na spisovatele - a naprostej souhlas.
Informace nebo kniha jako taková je zajímavá a určitě by si z tohohle hlediska vysloužila ode mě hvězdy 4.
Každopádně, rádoby “vtipní autoři knihu svými poznámkami, průpovídkami a “vtipnými vtipy knihu pohřbili na úplné dno.
Číst to byla bolest, zábavnější by bylo bodnutí vidličkou do oka než tohle.
Když jsem v textu jen zahlédla jméno jednoho z autorů, přeskočila jsem celý odstavec.
Mít paragon, kniha putuje zpět do knihkupectví…