Homeless Guide: Jak přežít na ulici a užít si to přehled
Antonín Havlík
Jsou ve městech celého světa i naší republiky – lidé bez domova. Říkáme jim bezdomovci, houmlesáci nebo tuláci a často je přehlížíme. Někdy se možná zamyslíme – jak se to tak stane, že se z běžného občana stane bezdomovec? No různě. Každý z nich má svůj příběh. A naše knížka má čtyři. Čtyři příběhy lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitli bez střechy nad hlavou. Karim Karim je bývalý narkoman a HIV pozitivní homosexuální prostitut. Jeho extravagantní image skrývá citlivého a osudem zkoušeného člověka, který musel prodávat své tělo, aby se uživil. Zná podsvětí Prahy, které si zdaleka nedokážeme představit. Hanuš Divoká 90. léta, tvrdý rock, několikadenní večírky a spousta pervitinu. Tak by se dal popsat příběh druhé postavy – Hanuše – drsného, leč inteligentního chlapíka, který se naučil sám vařit pervitin, se kterým pak ve velkém obchodoval. Drogy ho několikrát dostaly do vězení, ale to nejhorší teprve přišlo: na jaře loňského roku mu lékaři zjistili závažné stádium rakoviny. Vojtěch Vojtěch je bývalý člen pražské filharmonie, který se svými houslemi objel celý svět. Nápor úspěchu, peněz a volného času ho nechaly propadnout alkoholu. Úspěšnému hudebníkovi se kariéra zhroutila během pár chvil. Přišel o domov, bydlel v jeskyni a málem umřel. Vzpamatoval se až díky kolapsu, nevzdal to a nyní se snaží znovu objevit svůj talent. Vrátit se do normálního života ale není zrovna snadné… Ivana Bývalá alkoholička a bezdomovkyně, která se až po dlouhém desetiletí dostala z této temné pasti, aby začala bydlet, pracovat a poznala lásku svého života – rovněž bývalého bezdomovce Václava, se kterým teď žije a je šťastná. Jak obtížné je dosáhnout kýženého happy endu při tak těžkém osudu?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Homeless Guide: Jak přežít na ulici a užít si to. Přihlašte se a napište ho.
Pojem bezdomovectví ve všech jeho formách, kniha krásně mapuje galerku ze 70-80-90. let a jak to tehdy chodilo. Citlivě jsou vybraní i představitelé . Svého času jsem pracovala na hlavním nádraží v rychlokavárně kousek pod Fantovou kavárnou (Ivanu i Karima jsem zažila osobně) , dokonce i pár kluků s pasákem , kteří měly zezadu napůl stáhnuté kalhoty a evidentně na něčem "frčeli", případně v trenkách vystřihnuté kolo (tehdy se psal rok 2010-2011). Ivana sedávala většinou před budovou s partou, krabičákem a bylo jí slyšet široko-daleko. Půjčeno z knihovny.
Moc povedená kniha. Dozvíte se v ní mimo jiné jaká je výbava bezdomovce, kolik stojí drogy, dne přespávají bezdomovci, proč jsou lidé nejčastěji bez domova, proč tito lidé často nepracují, jaké jsou slangové výrazy ve vězení, na ulici a mezi toxikomany atd. Je zde opravdu hodně informací mimo jiné odkazy na pár filmů, odkaz na simulátor bezdomovectví, mapa nejdůležitějších míst v Praze a mnoho dalšího. Je to opravdu kompletní soubor o tom jak se žilo a žije na ulici především tedy v Praze. Kniha se také dotýká témat jako je toxikomanie, prostituce a pobyt ve vězení.
Začátek pro mě byl trošku slabší ale jak se začtete, ubíhá to rychle.
Co bych v knize ještě ocenila by bylo ještě více životních příběhů lidí bez domova a lidí z pražského podsvětí, jinak nemám co vytknout. Ale je možné, že se od pana autora dočkáme nějakého dalšího souboru příběhů lidí z ulice, to by bylo skvělé.
Jinak se přiznám, že jsem na knihu narazila úplně náhodou a dle mě měla skoro nulovou propagaci a tím se nedostala do povědomí lidí, to je škoda, protože hodně lidí podobné témata zajímají.
Knižní novinky (39. týden)
22.09.2019
Rowling, Nesbø, Paolini aneb podzim podle AM
13.09.2019
Kniha Homeless Guide: Jak přežít na ulici a užít si to v seznamech
Graficky je to velmi působivé, jako průvodce zajímavé, jako nápad neotřelé.