Honzlová přehled

Honzlová
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464700/honzlova-SrO-464700.jpg 5 528 528

Příběh dvacetileté dívky z pražské periferie, nadané zpěvačky a tanečnice, jejíž kariéra končí dřív, než mohla začít jen proto, že je ocejchována jako politicky nespolehlivá, sugestivně vyvolává atmosféru padesátých let a její dopad na prosté lidi, kteří nemohou nebo nechtějí přijmout celonárodní hru na budování socialismu. Bohatě odstíněný jazyk, autentičnost výpovědi a účinná kompozice vpodstatě prostého příběhu zařazují knížku mezi pozoruhodná díla české literatury 70. let.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Honzlová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (133)

Skjaninka
předevčírem 5 z 5

Tak toto bolo dychberúce.
Dej odohrávajúci sa v parnom lete v tom najhnusnejšom období socializmu, kde spravodlivosť či pravda bolo sprosté slovo, kde sloboda bola na hony vzdialenou predstavou a človek samotný len bezvýznamný článok pochybného systému.

"Člověk musí zapomínat, aby mohl dožít ten svůj jeden malý život"

A viete čo je na tejto knihe najkrajšie? To, ako Salivarová nahustila ubohost systému do perfektne napísaného príbehu, ktorý je formou, štýlom i obsahom skutočne nevšedný. Jej humor, jej hra s jazykom, to bolo niečo úžasné.

"Na ulici jsem se od ní odlepila jako kladný pól od kladného a klusala jsem jako k poště, žádná tím směrem není, prchala jsem před tou vidinou, před tím strašidlem, před tím zlým duchem, zjevením, před tou sůvou, upírem, houkadlem, polednicí, čtvrtodenní zimnicí, klusala jsem, pelášila, až jsem se patama kopala do zadku."

"Hugáč dodržel slovo a přinesl pugét karafiátů, sotva jsem ho unesla. Na náměstí Krasnoarmejců zmizel jeden cíp květinové rudé hvězdy."

Nezabudnuteľná! 5/5

tereza0319
17.06.2024 4 z 5

Vůbec si nedovedu představit dnešní jednadvacetiletou holku, že by psychicky a intelektově ustála takové situace jako Jana Honzlová. Nebo že by se dnešní patnáctka vdávala. Těžká doba evidentně vyžaduje od člověka výkony. Byť je dnes už velice vzdálená, spisovatelce se podařilo vdechnout postavám věčný život, máte pocit, že si to svoje kafe z melty pijou vedle vás. Proto člověka vypjaté scény tolik zasahují, i když jsem měla pocit, že ve dvou závěrečných už se autorka snaží ždímat emoce, no, samozřejmě že je vyždímala i ze mě, hlavně při té první s kočkou. Jazykově skvělé, to taky pomůže přenést se o nějakých sedmdesát let zpět a polidští papírové postavy, spousta černého humoru. Nejsilnější mi připadala scéna se křtem, to mě úplně zamrazilo, ani nevím proč. Doporučuju číst teď v létě kvůli sugestivně vykreslenému pražskému vedru, i když vlastně ani v zimě by to nemuselo být špatné. Strašná, odporná doba. Každý bychom si měli něco takového občas přečíst, abychom si uvědomili, že svobodu si za žádnou cenu nesmíme nechat vzít.
P.S. Konečně jsem se díky této knížce dozvěděla, proč se kondomu říká olačka. :-)


cotaholkacte
10.06.2024 5 z 5

Tahle doba musela být naprosto otřesná, člověk pykal za chyby ostatních, nemohl se jakkoliv bránit, protože to bylo akorát horší. I kdyby s Vámi měl někdo dobré úmysly, tak to nepoznáte a jistotou byla jedině podezíravost a nedůvěra.

Zdena Salivarová je osobnost se zajímavým životem a do Honzlové zakomponovala spoustu autobiografických prvků ze svého mládí. V roce 1968 poté utekla se svým manželem Josefem Škvoreckým do exilu, a v Torontu založili nakladatelství 68 Publishers, které vydávalo české i anglické překlady československých knih, v té době u nás zakázaných.

Tahle knížka je sakra dobře napsaná, ten bohatý jazyk, hovorová čeština, vulgarismy a humor jsou geniální kombinací, která vytváří nezapomenutelný zážitek. Nechápu, že jsem o knížce nikdy neslyšela. Vlastně ani o autorce, jejíž jméno je nejspíš schované ve stínu jejího manžela.

Přečtěte si to a šiřte povědomí o téhle knížce a o její autorce!

4,5*/5*

IG: @cotaholkacte

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Honzlová v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených714x
ve Čtenářské výzvě122x
v Doporučených82x
v Knihotéce178x
v Chystám se číst293x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech6x