Hora v moři přehled

Hora v moři
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539953/bmid_hora-v-mori.jpg 4 65 65

Co když první cizí inteligence, s níž se lidstvo střetne, nepřijde z hvězd, ale z mořských hlubin? Chobotnice jsou samotáři. Jejich dospělý život začíná osamělým oceánským bloumáním, dokud se neusadí v místech, kam je zanesl proud. Přestože se vyznačují vysokou inteligencí, nevytvářejí společenství ani kultury, dokonce ani nekomunikují s ostatními příslušnicemi svého druhu. Anebo je všechno jinak? Když bioložka Ha Nguyenová, jež se celý život věnuje výzkumu vědomí hlavonožců, dostane příležitost zkoumat zvláštní chobotnice v rezervaci u vietnamského souostroví Con Dao, neváhá ani na okamžik. S androidem Evrimem, který je prvním a možná i posledním zástupcem umělé inteligence na planetě, postupně proniká do tajů neprobádaného života. Dokážou se lidé dorozumět s jiným živočišným druhem, aniž by to mělo vliv na citlivý podmořský ekosystém? A co když objekty jejich výzkumu nebudou nakloněny přátelskému dialogu? Fascinující spekulativní sci-fi román o konfrontaci s neznámem, hranicích lidského poznání i sebedestruktivitě člověka získal cenu Locus za nejlepší debut roku 2023.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Mountain in the Sea, 2022

Interpreti: Klára Suchá

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hora v moři. Přihlašte se a napište ho.

Pepa0216
včera 4 z 5

Nikdy jsem nebyl fanouškem biologie, vědy a podmořského života. Ne že bych úplně nechápal důležitost klimatu a změn na naší planetě, ale znalosti v tomto ohledu nemám. I proto se mi kniha v některých pasážích četla hůře, či spíše jsem nad ní musel hodně přemýšlet. Ve finále ale přesně o tom tahle kniha je. Nečekejte nějaký thriller plný zvratů, ale knihu k zamyšlení o činnosti člověka k naší planetě, zvířatům a dalším environmentálním tématům. Vrstvy příběhu se v závěru hezky spojili a vznikl titul, který si pozornost jistě zaslouží. Jedinou nevýhodou na které jsme se i ostatní shodli, je že nebyli více rozpracovány chobotnice. A nejspíš i název, protože o hoře to není.

Atuin
09.11.2024 5 z 5

Bezesporu zajímavá kniha. Ovšem plný počet jí nedávám , protože nejzajímavější časti se ve ve vyšledku rozdrobily jen uvodníkových citací v kapitolách, kapitoly jako takové, ač nebyli uplně repetetivní směřovaly vzdy trochu jinam. Souhlasím s tím že těch AI vzorců tam bylo možná krapet moc, ačkoliv různorodost a nápaditost fungovala až do konce. Některé prvky byli dobře predstavené a skvěle představitelné, prostě funkční. Rozhodně je to autor schopný, kniha je velice inteligentní a urcitě se k ní vratím, protože některé pasáze, koláže a mýšlenky jsou nezapomenutelné.4,5/5

Tvaropěvkyně, Strach, Evrim je kulatý.....

broskev28
07.11.2024 5 z 5

„Mysl a tělo nejsou dvě různé věci – jsou jedno. Destinací každé nervové dráhy je synaptické spojení se svalovými vlákny. Myšlení vede k akci skrze svazky axonů končící v nástrojích, jež vytvářejí romány, továrny, katedrály a jaderné bomby.“
Hora v moři je zase jedna z knih, které mě „dostaly“: vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, a výsledek byl ohromující. Krásně napsaný vícevrstevný příběh, jehož nitky, které mi zprvu vůbec nedávaly smysl, se postupně splétají, až se před námi objeví výsledný obraz. Úžasné myšlenky, které většinou předznamenávají každou kapitolu – citace z vědeckých prací jednotlivých protagonistů, tedy spíše protagonistek.
Role AI v téhle knize mě velmi šokovala, i když jsem si uvědomovala, že to má svou logiku, ale stejně! Prostě kniha, která vás donutí přemýšlet mimo jiné o tom, zda se ubíráme správným směrem . . .

„Někdo tvrdil, že lidi ve skutečnosti nechtěj randit s jinýma lidma. Doopravdy nechtěj rovnocenný partnerství – vztah dvou lidí se vším všudy, chápeš? Dvou lidí s požadavkama a tužbama a neshodama o všem možným. Chtěj bejt úplný sami o sobě, mít vztah pod palcem – a proto chtěj, aby ten druhej byl člověk jenom tak napůl. Aby jim rozuměl, chápeš, a přitom neměl vlastní požadavky. Aby taky vypadal úplně, se všema zvláštnůstkama, vlastníma názorama a historkama o světě – ale ne takovým tím protivným způsobem. Způsobem, kterej by po nich žádal, aby se změnili. Takže před šesti sedmi rokama jedna korporace, specializovaná na AI, začala tyhle věci chrlit ve velkým. Stačí vyplnit na terminálu dlouhatánskej dotazník, zahrát si fůru různejch simulací a hádanek a pak ti jednu takovou personu vyroběj na míru.“

Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)

21.04.2024

Kniha Hora v moři v seznamech