Hora v moři

Hora v moři
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539953/bmid_hora-v-mori.jpg 4 56 56

Co když první cizí inteligence, s níž se lidstvo střetne, nepřijde z hvězd, ale z mořských hlubin? Chobotnice jsou samotáři. Jejich dospělý život začíná osamělým oceánským bloumáním, dokud se neusadí v místech, kam je zanesl proud. Přestože se vyznačují vysokou inteligencí, nevytvářejí společenství ani kultury, dokonce ani nekomunikují s ostatními příslušnicemi svého druhu. Anebo je všechno jinak? Když bioložka Ha Nguyenová, jež se celý život věnuje výzkumu vědomí hlavonožců, dostane příležitost zkoumat zvláštní chobotnice v rezervaci u vietnamského souostroví Con Dao, neváhá ani na okamžik. S androidem Evrimem, který je prvním a možná i posledním zástupcem umělé inteligence na planetě, postupně proniká do tajů neprobádaného života. Dokážou se lidé dorozumět s jiným živočišným druhem, aniž by to mělo vliv na citlivý podmořský ekosystém? A co když objekty jejich výzkumu nebudou nakloněny přátelskému dialogu? Fascinující spekulativní sci-fi román o konfrontaci s neznámem, hranicích lidského poznání i sebedestruktivitě člověka získal cenu Locus za nejlepší debut roku 2023.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Mountain in the Sea, 2022


Interpreti: Klára Suchá
více info...

Přidat komentář

Pasadenka
včera 3 z 5

Cítím to jako zradu svého čtenářského srdíčka. Knížka, která je hezká na pohled, obsahuje inteligentní hlavonožce se spoustou chápavých končetin a já ji nechápu.

Ray má díky svému životu unikátní perspektivu, která jej předurčuje k tomu psát zajímavé knížky, které obsáhnou ducha zemí, které nepatří k těm nejprofláknutějším. A jeho postavy i struktura celkem bavili. Také byly skvělé ty fiktivní komentáře. Takovou pseudovědu můžu.

No a proč mě to nebavilo? Protože knížka vlastně ani moc nebyla o těch krásných potvůrkách, jako o "hloupých" robo inteligencích a mě to v kontextu současnosti leze už krkem. Ne, opravu nechci číst, nebo koukat na další AI příběh. Od tohoto potŘebuji zas chvíli pauzu. A hlavně mě hrozně rozmlsala Evoluce od Thoma Thiemeyera, která svým německým brakovým stylem byla přesně tím správným příběhem o inteligentních hlavonožcích. A jelikož Evoluce je knížka pro náctileté, úplně mě nadchla vidina dospělého příběhu.

A místo kombinace Evoluce a Přístavu u Řeky Styx je to povídání o tom, co je vědomí a umělé vědomí. (Ano, příběh je košatější, ale toto je základní linie). Přiznám se, že další knížka od Autora se mi líbila víc a snad se tato novela dostane i do českého jazyka. Je to něco jiného a tam mi přišlo, že Ray umí psát. Jen má očekávání se zcela míjeli s tím, o čem knížka je.

witiko
10.09.2024 3 z 5

Velmi rozporuplné dojmy. Obsahově podnětné, ale ty nejlepší myšlenky jsou vyjádřeny spíš v citátech postav uvozujících každou kapitolu, nikoli dějem samotným. Příběh mě zpočátku bavil především distopickou atmosférou i tématem výzkumu inteligence chobotnic, ale na konci mi připadal až začátečnicky chtěný a ne úplně logický. Kdyby se autor soustředil jen na problematiku vědomí a vzájemného dorozumění mezi různými typy inteligence (v příběhu hraje roli inteligence umělá, roboticky naprogramovaná, lidská, androidní a mimolidská) bylo by to o dost lepší než honit tolik želviček na jedné pláži (environmentální etika, globální odpovědnost člověka, riziko AI otročící člověka a svět totálně rozpadlý na podivné státečky a nadnárodní korporace soupeřící o vliv hackováním jiných inteligencí ve službách protivníka...). Sci-fi rekvizity typu všudypřítomných a všehoschopných dronů ovládaných jen pohybem prstu nebo celým tělem ve vodní lázni mě opravdu nepřesvědčily ani nebavily. Celá kniha se nese ve zvláštním napětí mezi všudypřítomnou brutalitou a výzvami k ohleduplností a nelhostejnosti. Celkově mám z knihy dojem dobrého tématu, ale nepříliš zkušeného autora, ostatně jde o autorovu románovou prvotinu. I když oceňuju, že mu nešlo jen o efekt, ale o myšlenku. V každém případě si přečtu knihu Mají chobotnice duši?, o které autor mluví v doslovu a kterou máme i v češtině. Takže jsem nakonec rád, že mě k ní navedl.


los
07.09.2024 5 z 5

nečekejte žádnou cyberpunkovou technoválku, v níž hodní čistí svět od zkázonosných zlých, naopak jde o velmi hluboce propracovanou spekulativní fikci, v níž vůbec není důležitý děj = dějové linky vedou doztracena, jejich funkcí je hlavně nastavit modelovou situaci, která nutí čtenáře promýšlet problém z více úhlů pohledu, uhadovat možné důsledky a především zaujmout vlastní stanovisko - což není jednoduché v případech, kdy lze verifikovat globální požadavky enviromentální, ekonomické, politické, antropocentrické atd., a současně uvažovat v hodnotách etických a metafyzických, jelikož si v praxi vzájemně odporují

knihu jsem četl záměrně pomalu, krátké kapitoly napomáhají četbu nenásilně přerušovat a o čteném přemýšlet, myslím, že Nayler vytvořil fundovaný souhrn nejpalčivějších otazníků současnosti, co se umělé inteligence, digitálních technologií a vůbec budoucnosti lidstva na Zemi týče, a při tom vypíchl konstantní slabiny lidstva, na které pravděpodobně zahyne

doporučuju i jako podnětný příspěvek k studiu neurovědy a digital humanities (kapitoly o jazykovém znaku a mezidruhové komunikaci) + jako pomůcku k výzkumu komunikace u chobotnic vizte třeba populárně-naučnou knihu Jiné mysli

...až tuhle knihu bude někdo číst za 50 let, co si asi bude myslet?

jankum
31.08.2024 4 z 5

Krásný příběh, skvěle napsaný. Trochu deja vu s Merleho "Až delfín promluví". Obě knihy řadím do zlatého fondu Science fiction.

soukroma
17.08.2024 5 z 5

Pravé potěšení: velmi informativní, přitom dojemná, lidská, živočišná, uměle inteligentní kniha a mořská versus lidská hrabivá společnost. Spousta zajímavých informací o nás i o chobotnicích, hlavně zkoumání vědomí, komunikace, empatie, porozumění, symbolů, jazyka... A do toho sci-fi prvky, napětí z různých koutů Země a oceánů.
Moc se mi líbila forma krátkých kapitol, kterým předcházely "citace z knih" dvou hlavních postav vědkyň.

cziss
16.08.2024 5 z 5

Jde o zajímavou ekologicky zaměřenou knihu, která v sobě ještě kombinuje téma umělé inteligence a zamyšlení nad inteligencí a životem jako takovým. Přesto, že nejsem fanda podobné literatury, tato knížka se mi líbila. Začíná totiž dost rafinovaně, takže to čtenáře od začátku celkem chytne a také ho to nutí se zamyslet.

monikasbookclub
14.08.2024 4 z 5

I přesto, že často sci-fi nečtu, tato kniha mě zaujala jak anotací, tak ohlasy a musela jsem si ji přečíst! Bohužel mi ne úplně sedla. Nebo spíš takhle. Dala jsem ji vysoké hodnocení, i když jsem si její čtení moc neužila. Udělala jsem to z toho důvodu, že si myslím, že si to knížka prostě zaslouží. I přes to, že já nejsem její cílová skupina. 
Hodně jsem byla ze startu zmatená, protože se tam střídají tři dějové linky a upřímně ani ty jména a názvy není lehké číst. Nicméně po chvíli jsem se do příběhu už více dostala a musím ocenit autorovo zpracování.
V knížce je všechno, co by nás v budoucnu mohlo ohrozit. Umělá inteligence, špatné zacházení s planetou, lidská sobeckost a k tomu všemu navázání nové mezidruhové komunikace. Tohle všechno zasazeno do  jedinečného příběhu.
Postavy jsou spíše jenom prostředkem k vyprávění, takže si k nim asi ani žádný vztah udělat nejde. Já třeba až do konce knihy nevěděla, kdo že je ten hodný a kdo zlí. A nevím to ani teď...
Takže určitě pokud Vás zajímá AI a vize do budoucna můžu Vám knihu doporučit.

Moc děkuji za zaslání @hostbrno #spoluprace

MoniMonika
09.08.2024 5 z 5

Co kdybychom první setkání s cizí inteligencí nezažili ve vesmíru, ale v mořských hlubinách? To je otázka, kterou si klade Ray Nayler ve své fascinující knize „Hora v moři“. Příběh bioložky Ha Nguyenové, která zkoumá inteligentní chobotnice u vietnamského souostroví Con Dao, je nejen napínavý, ale i hluboce zamyšlený nad naším vztahem k přírodě a technologii. Nayler nás zavádí do světa, kde chobotnice vykazují známky kultury a umění, což otevírá otázky o hranicích vědomí a komunikace mezi druhy.

Kniha je nejen strhujícím sci-fi románem, ale i varováním před důsledky našeho jednání. Prostřednictvím příběhu otroka Eikóa, který trpí pod nadvládou umělé inteligence, Nayler ukazuje temnou stránku technologického pokroku. „Hora v moři“ je výzvou k zamyšlení nad naší odpovědností vůči planetě a budoucnosti lidstva. Tento literární debut, oceněný cenou Locus, vás nejen pohltí svým příběhem, ale i inspiruje k hlubšímu přemýšlení o světě kolem nás.

nula87
22.07.2024 audiokniha 4 z 5

Chytře napsaný "co kdyby" román, který předkládá otázky, kterými se budeme muset zabývat. Jak chytrou chceme umělou inteligenci, a co když zjistíme, že už je moc chytrá? A co když nový inteligentní život nepřijde z vesmíru, ale z moře (nebo odjinud)? Jak si poradíme?

tlllk
02.07.2024 5 z 5

Aj keď sa to podľa anotácie možno ponúka, akcia typu "Válka s Mloky" sa tu nekoná. Dej sa skôr venuje rôznym aspektom fungovania mysle, od rôznych úrovní AI až po svätý grál decentralizovaného riadenia v podobe vedomia chobotníc. Kniha neohúri akciou, ale postuluje zaujímavé nápady v oblasti napredovania AI.

Môj obdiv ma Klára Suchá ako dokázala vysloviť meno zakladateľky Dianima tri krát v jednej vete.

TheRaven
04.06.2024 5 z 5

Říká se, nesuď knihu podle obálky, ale stejně jsem si Horu v moři vybral kvůli té skvělé chobotnici na přebalu, aniž bych pořádně tušil, do čeho jdu. Po prvních pár desítkách strach jsem trochu zalitoval. Nebylo to špatné, ale ani žádná bomba a střídání tří dějových linek mě taky zrovna netankovalo. Pak se to ale začalo lámat. Pochopil jsem, že před sebou nemám jen obyčejný, navíc hodně pomalý sci-fi thriller, ale vynikající román o povaze vědomí, umělé inteligenci, mezidruhové komunikaci, drancování planety, lidských slabostech, morálce, sobeckosti a spoustě dalších věcí. Velké a zatraceně příjemné překvapení. Jen ten závěr bych utnul o fous dřív.

Jen ještě malá, spíš osobní poznámka k poselství, které kniha přináší (tedy k jednomu z nich) a které vlastně není nikterak nové. V době čtení jsem úplnou náhodou na hodně podobné narazil v zapomenutém britském dobrodružném hororu The Abominable Snowman z roku 1957. V něm se skupina badatelů snaží v Himalájí vypátrat pověstného yettiho, kterého si automaticky představují jako krvelačné monstrum, posléze však zjišťují, že být příslušníkem druhu Homo sapiens neznamená být automaticky klaďas. Zvědavost nás neopravňuje k bezohlednosti. Úplnej Baader-Meinhof.

Jane2016
28.05.2024 4 z 5

Sci-fi není zrovna můj nejoblíbenější žánr a rozhodně byste u mě v knihovně moc sci-fi knih nenašli. Každopádně „Hora v moři“ mne natolik zaujala svou anotací, že jsem si řekla, že udělám výjimku a zkusím tomuto žánru dát druhou šanci.

A světe div se, jsem unešená. Inteligentní druh chobotnic mě okouzlil. Během popisování navazování kontaktu s tímto novým druhem jsem nestíhala otáčet stránky, tak moc mě čtení bavilo. Co se týče stylu, ve kterém je kniha napsaná, tak i ten mi sedl a měla jsem dočteno velmi rychle, vzhledem k tomu, že má kniha přes 400 stran.

Otázky spojené s nelidskou inteligencí Vám během čtení budou nekontrolovatelně proudit hlavou, ale není to nic nepříjemného, ba naopak. Pokud máte podobná témata rádi, avšak stejně jako já neholdujete tématu sci-fi, tak se vůbec nemusíte bát po knize sáhnout.

prazakvesnican
12.05.2024 3 z 5

Velmi lákavá premisa. Válka s mloky, akorát s chobotnicemi. Snaha porozumět cizímu inteligentnímu životu podobně jako ve filmu Příchozí. Myšlenka, která se ale od anotace na čtyř stech stranách nikam neposunula.

Základ autor staví na vědeckých poznatcích, možnost "mluvících" chobotnic působí autenticky, ale zůstává rozpracovaná jen tak nějak napůl. Ať si chobotnice pod vodou říkají, co chtějí, většina příběhu se točí kolem lidí. Okolo jejich traumat z minulosti nebo touze po moci.

Na to, že lidé (byť jen úzký okruh) zjišťují, že na planetě nejsou jediní, kdo má svůj jazyk a kulturu, kniha není nijak napínavá nebo znepokojivá. Prostě plyne. A najednou skončí. S populací chobotnic, která se pod vodou domlouvá bůh ví na čem.

Kniha by mohla fungovat jako základ pro originální sérii. Sama o sobě ale moc ničím jiným než anotací na obálce nezaujme.