Řadová loď přehled
Cecil Louis Troughton Smith
Hornblower série
Kapitán Hornblower svazek 1025 // 15 typo / úprava: Kohout, Stanislav edice: Nové cíle // Palma, II. řada přeložil A. J Urban a Arnošt Šulc
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1948 , Sfinx – Bohumil JandaOriginální název:
A Ship of the Line, 1952
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Řadová loď. Přihlašte se a napište ho.
To jsou knihy. Dobrodružství, napětí, ponaučení, nové zajímavé věci. Ne jako dnešní vlna vražd, detektivek a thrillerů. Škoda, veliká škoda, že nevychází více knih podobného rázu, nebo aspoň kdyby se chystalo nové vydání a chtělo by to i dovydat zbytek dobrodružství Hornblowera. Snad se někdy dočkáme. Za mě 5*
Ocenění knihy (1)
1993 | Africká královna |
1947 | Šťastný návrat |
1972 | Poručík Hornblower |
1972 | Kapitán Hornblower |
V některých ohledech ještě lepší než předchozí kniha Šťastný návrat. Jedná se o dokonalý vhled do fungování a mentality britského námořnictva v době jeho největší slávy a bohužel i do nelítostné krutosti válečných poměrů tehdejší doby. A zároveň je to i fascinující portrét nejednoznačného, komplikovaného člověka, který je pro všechny ostatní geniálním námořním stratégem a obdivovaným hrdinou, a v nitru se přitom mučí pochybnostmi a sebepodceňováním. Kapitán Hornblower bojuje ve Středozemním moři s francouzskými loděmi, pobřežními bateriemi a nakonec i pozemními jednotkami. Je to ale až nečekaně se objevivší francouzská flotila, která se mu nakonec stane osudnou.
Výstavba děje je opět nerománově atypická, autor napřed nechá svého hrdinu vyhrávat a sklízet úspěchy, aby ho v závěru postavil do zničující a neřešitelné situace. Čte se to jedním dechem a skutečně jediným problémem této knihy je, že je pouze polovinou příběhu, který plynule pokračuje v následující knize S vlajícími prapory.