Horský věnec přehled
Petar Petrović Njegoš
Vynikající dílo srbského písemnictví, rozsáhlá básnická skladba černohorského básníka a vladaře, jenž v ní vystavěl pomník osvobozovacím bojům statečného černohorského lidu v době tureckých útoků na Evropu i zobrazil duši tohoto lidu a jeho život v klínu černohorské přírody.
Literatura světová Poezie
Vydáno: 1963 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Gorskij vijenac, 1847
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Horský věnec. Přihlašte se a napište ho.
Vrcholné dílo srbské potažmo černohorské literatury. I přesto že se na první pohled jeví jako strohý příběh, obsahuje spoustu podobenství a odkazů černohorské kultury. Svým způsobem jako je pro nás Jirásek, tak Černohorci mají Njegoše.
Kniha Horský věnec v seznamech
Možná je to překladem, ale moc mě to nebavilo. Chápu, že pro černohorskou literaturu je to jistě naprosto zásadní dílo plné kulturních odkazů a že to mělo vyburcovat národ a tak, ale mně tady a v dnešní době, už to nabízí jen rychlé nahlédnutí do méně známé jihoslovanské literatury. Nepřirovnávala bych k Jiráskovi, ale spíš k Borovskému. Jeho dílo také mělo aktuální význam, ale ne vše z něj je nadčasové. I slavný Křest svatého Vladimíra je dnes bez výkladu už méně zajímavý než v době vydání.