Svět je malý přehled
David Lodge
Hostující profesoři série
Román Svět je malý je volným pokračováním Hostujících profesorů. Po deseti letech se na scéně objevují naši staří známí – Philip Swallow a Morris Zapp, tentokrát i s manželkami. Doména jejich působení se rozšiřuje na svět mezinárodních literárněteoretických konferencí. Zároveň se tu vytváří paralela mezi dobrodružstvími univerzitních badatelů a středověkými osudy rytířů krále Artuše. Nový mladý hrdina Persse McGarrigle vyvolává svým rytířským harcováním za nedostupným ideálem krásy a lásky asociace s Parsifalem a jeho hledáním svatého grálu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , Mladá frontaOriginální název:
Small World: An Academic Romance, 1984
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět je malý. Přihlašte se a napište ho.
skvělá, do detailu propracovaná parodie romantického žánru s velkým finále a dvojitou pointou (ohledně konferencí se principiálně vlastně vůbec nic nezměnilo)
Kniha Svět je malý v seznamech
anglická literatura univerzitní román mezinárodní konference
1980 | Hostující profesoři |
2000 | Svět je malý |
2006 | Den zkázy v Britském muzeu |
2009 | Nejtišší trest |
2012 | Výkvět mužství |
Konference vysokoškolských učitelů anglické literatury. Jak dokázal autor z nudného tématu vykřesat vskutku zajímavou četbu? Rozeslal vyučující anglistiky všech národností do různých koutů světa, kde hodnotí úroveň ubytování a stravy na konferencích, a do cesty jim postavil řadu prekérních situací. Výměna partnerů nabírá v druhém díle masového měřítka, a všeobecnou zkažeností se proplétá romantický rytíř hledající dámu svého srdce. Kniha, plná překvapení a parodie, má optimistický závěr, který říká, že cesta je cílem.