Hotel Atlantic přehled
Barbora Šťastná
Když ti život roztrhá válka, trefíš ještě domů? Na konci listopadu 1940 se v přístavu v palestinské Haifě potopil zaoceánský parník Patria, na jehož palubě byly skoro dva tisíce židovských uprchlíků. Mezi nimi i velká skupina Čechoslováků. Tajemná katastrofa lodi rozdělí i osudy čtyř dospívajících přátel a důkladně zamíchá jejich vztahy. Dvě dívky a dva chlapci na útěku z Čech do Palestiny za sebou nechávají nebezpečí válečné Evropy, ale netuší, že jim osud připravuje řadu nových těžkých zkoušek. Dočkají se všichni konce války a najdou ztracený domov?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hotel Atlantic. Přihlašte se a napište ho.
Ach! Tohle byla krásná kniha na úvod roku. Téma druhé světové války se v naší literatuře často opakuje, ale Barbora Šťastná ho uchopila zase z jiného pohledu, který mně nebyl známý a to vystěhování Židů vodní cestou do Palestiny. Šťasná používá prolínání časových rovin, což nutí k pozornosti a jednotlivé dílky skládačky postupně doplňují příběh. Hlavní hrdinka Ferda je obyčejné děvče s obyčejnými starostmi gymnazistky a než otázku židovství řeší první lásky a otázku budoucího povolání, leč historické události leccos změní. Na příběhu Ferdinandy a jejích přátel nám Šťastná nevtíravým způsobem ukazuje jinou stránku války, vyhnanství, tábory pro uprchlíky, tyfové epidemie, ukazuje nejrůznější charaktery lidí, které se vyskytují zřejmě všude a za každé doby. Šťastná dobře ovládá své řemeslo a já se velmi jednoduše přenesla kamkoliv mě autorka zrovna chtěla dostat. Dílo je drobnější avšak hutné, ne nezbytně srdcervoucí. Chytrá kniha na podkladě světových událostí řekla bych mezinárodní úrovně. Moc děkuji autorce a ve svém osobním žebříčku ji řadím na nejvyšší místa českých současných spisovatelů. Děkuji!
Konečně, KONEČNĚ jsem prolomila svou čtenářskou znuděnost a naopak jsem si musela Hotel Atlantic dávkovat, aby mi vydržel. A při čtení jsem googlovala a četla a vzdělávala se, pak si o tom povídala a zase dělala chytrou a posílala moudra dál, tohle prostě miluju.
Zahrada slibů a lží, Do ráje a další knižní novinky (38. týden)
17.09.2023
Kniha Hotel Atlantic v seznamech
v Mé knihovně | 108x |
Židé druhá světová válka (1939–1945) útěk Palestina kamarádky holokaust, holocaust přeživší holokaustu české rományAutorovy další knížky
2022 | Samotářky |
2013 | Šťastná kniha |
2019 | Láska pro samouky |
2020 | Hezčí svět |
2017 | Dobrá tak akorát |
Vynikající kniha napsaná lehkým perem, i když je o hodně těžkém tématu. Dávala jsem jí veškerý volný čas, abych se dozvěděla, jak to s partou mladých lidí, kteří se na začátku války vypravili do Palestiny, dopadne.
Smyšlený příběh na základě reálné události o které jsem neměla žádné tušen, v průběhu příběhu jsem si informace dohledávala. Úvod knihy se odehrává z větší části v Praze, kde často chodívám, tak jsem si v duchu při čtení ty místa také procházela.