Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů přehled
Antonín Hemerka
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528831/bmid_houbovy-jidelnicek-z-chocenska-50-n-6588041446627.jpg
5
1
1
Houbový jídelníček z Choceňska - Antonín Hemerka.
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (1)
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů v seznamech
v Přečtených | 1x |
v Doporučených | 1x |
Autorovy další knížky
2002 | Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů |
2014 | Houbová kuchařka Tondy Hemerky - 100 netradičních receptů a 101 popisů hub |
Tak na recenzi této útlé publikace jsem se opravdu těšil. Jedná se totiž o velmi specifické dílko.
Soubor padesáti receptů, které údajně vymyslel a vyšperkoval k dokonalosti skutečně sám pan Hemerka systémem pokus omyl, mě nepřestává udivovat ani po letech.
Ač se musím přiznat, že patřím spíše mezi houbaře, kteří rádi sbírají, určují, a klidně i čistí a zpracovávají houby, tak se většinou do kulinářského experimentování nehrnu. Aspoň ne co se hub týče.
Vzpomínám, jak jsem kdysi knížečku uviděl v jednom malém knihkupectví a ihned ji za symbolickou cenu zakoupil, a v celé následující dekádě tento soupis divotvorných pokrmů používal jako kuriozitu, která měla vyloudit u mých známých a návštěv úsměv na rtech. A oni se mě skutečně často ptali, zda se toto všechno dá konzumovat. Vždy jsem přikývl. To víte, autor by přece nelhal...
Jeden recept jsem ale přece jen vyzkoušel. Houbové víno. A skutečně, dalo se pít!
Nebudu zde recept prozrazovat a znehodnocovat tak tuto překrásnou publikaci, tento podivuhodný sborník gastronomických skvostů!
Tento literární klenot se dodnes vyjímá v mé knihovničce, a sem tam si ho vezmu do ruky, z nostalgie prolistuji a podívám se na krásné autorovy ilustrace.
V poslední třetině knihy se totiž nachází vlastnoručně kreslené črty hub a jejich popis, a u každého druhu je seznam čísel označující recepty na pokrmy, které se z nich mohou připravit.
Dodnes nezapomenu na proklamovaný lahodný ovar z masáků, na zavináče z mlženek, nebo na tlačenku ze syrové hadovky, která je ale údajně vhodná jen pro opravdové labužníky.
Myslím, že tato kuchařka dokáže u kulinářsky orientovaných houbařů jistojistě zabodovat, a stydět by se za menu z ní připravené nemusel ani pětihvězdičkový hotel v Chocni na náměstí.
Pět hvězdiček *****