Antonín Hemerka
česká, 1944 - 2007
Populární knihy
Nové komentáře u knih Antonín Hemerka
Houbová kuchařka Tondy Hemerky - 100 netradičních receptů a 101 popisů hub
„Druhé dílko pana Hemerky, které vyšlo po jeho smrti, a to až v roce 2014.
Dalo by se o něm říci skoro totéž, jako o jeho dřívější publikaci Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů, jen má co do počtu receptů širší záběr. Jejich počet se zdvojnásobil a co je důležité, stále nepřestávají udivovat.
Kniha je v distribuci jen omezeně, vznikla vlastním nákladem Mykologického klubu Pardubice, a objednat ji lze asi jen na dvou webech.
Pokud člověk rád kulinaří, jistě mu přijde tato publikace vhod. A možná, že se u ní i pobaví.
Takový hřib žlučník na špeku je údajně velká lahůdka, a když na přelomu července a srpna začnou sucha, nic neroste, a lesy jsou plné akorát tak hořčáků, vzpomeňte na tuto knížku.
A jestli podle ní vůbec někdo vaří, to je zřejmě ve hvězdách. A že je jich nespočet *****“... celý text
— (O.O)
Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů
„Tak na recenzi této útlé publikace jsem se opravdu těšil. Jedná se totiž o velmi specifické dílko.
Soubor padesáti receptů, které údajně vymyslel a vyšperkoval k dokonalosti skutečně sám pan Hemerka systémem pokus omyl, mě nepřestává udivovat ani po letech.
Ač se musím přiznat, že patřím spíše mezi houbaře, kteří rádi sbírají, určují, a klidně i čistí a zpracovávají houby, tak se většinou do kulinářského experimentování nehrnu. Aspoň ne co se hub týče.
Vzpomínám, jak jsem kdysi knížečku uviděl v jednom malém knihkupectví a ihned ji za symbolickou cenu zakoupil, a v celé následující dekádě tento soupis divotvorných pokrmů používal jako kuriozitu, která měla vyloudit u mých známých a návštěv úsměv na rtech. A oni se mě skutečně často ptali, zda se toto všechno dá konzumovat. Vždy jsem přikývl. To víte, autor by přece nelhal...
Jeden recept jsem ale přece jen vyzkoušel. Houbové víno. A skutečně, dalo se pít!
Nebudu zde recept prozrazovat a znehodnocovat tak tuto překrásnou publikaci, tento podivuhodný sborník gastronomických skvostů!
Tento literární klenot se dodnes vyjímá v mé knihovničce, a sem tam si ho vezmu do ruky, z nostalgie prolistuji a podívám se na krásné autorovy ilustrace.
V poslední třetině knihy se totiž nachází vlastnoručně kreslené črty hub a jejich popis, a u každého druhu je seznam čísel označující recepty na pokrmy, které se z nich mohou připravit.
Dodnes nezapomenu na proklamovaný lahodný ovar z masáků, na zavináče z mlženek, nebo na tlačenku ze syrové hadovky, která je ale údajně vhodná jen pro opravdové labužníky.
Myslím, že tato kuchařka dokáže u kulinářsky orientovaných houbařů jistojistě zabodovat, a stydět by se za menu z ní připravené nemusel ani pětihvězdičkový hotel v Chocni na náměstí.
Pět hvězdiček *****“... celý text
— (O.O)
Antonín Hemerka - knihy
2002 | Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů |
2014 | Houbová kuchařka Tondy Hemerky - 100 netradičních receptů a 101 popisů hub |
Žánry autora
Hobby Kuchařky Příroda, zvířata
Štítky z knih
houby atlasy hub kuchařské recepty houbové recepty
Hemerka je 0x v oblíbených.