Antonín Hemerka

česká, 1944 - 2007

Populární knihy

Nové komentáře u knih Antonín Hemerka

Houbová kuchařka Tondy Hemerky - 100 netradičních receptů a 101 popisů hub Houbová kuchařka Tondy Hemerky - 100 netradičních receptů a 101 popisů hub

Druhé dílko pana Hemerky, které vyšlo po jeho smrti, a to až v roce 2014. Dalo by se o něm říci skoro totéž, jako o jeho dřívější publikaci Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů, jen má co do počtu receptů širší záběr. Jejich počet se zdvojnásobil a co je důležité, stále nepřestávají udivovat. Kniha je v distribuci jen omezeně, vznikla vlastním nákladem Mykologického klubu Pardubice, a objednat ji lze asi jen na dvou webech. Pokud člověk rád kulinaří, jistě mu přijde tato publikace vhod. A možná, že se u ní i pobaví. Takový hřib žlučník na špeku je údajně velká lahůdka, a když na přelomu července a srpna začnou sucha, nic neroste, a lesy jsou plné akorát tak hořčáků, vzpomeňte na tuto knížku. A jestli podle ní vůbec někdo vaří, to je zřejmě ve hvězdách. A že je jich nespočet *****... celý text
(O.O)


Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů Houbový jídelníček z Choceňska - 50 netradičních receptů

Tak na recenzi této útlé publikace jsem se opravdu těšil. Jedná se totiž o velmi specifické dílko. Soubor padesáti receptů, které údajně vymyslel a vyšperkoval k dokonalosti skutečně sám pan Hemerka systémem pokus omyl, mě nepřestává udivovat ani po letech. Ač se musím přiznat, že patřím spíše mezi houbaře, kteří rádi sbírají, určují, a klidně i čistí a zpracovávají houby, tak se většinou do kulinářského experimentování nehrnu. Aspoň ne co se hub týče. Vzpomínám, jak jsem kdysi knížečku uviděl v jednom malém knihkupectví a ihned ji za symbolickou cenu zakoupil, a v celé následující dekádě tento soupis divotvorných pokrmů používal jako kuriozitu, která měla vyloudit u mých známých a návštěv úsměv na rtech. A oni se mě skutečně často ptali, zda se toto všechno dá konzumovat. Vždy jsem přikývl. To víte, autor by přece nelhal... Jeden recept jsem ale přece jen vyzkoušel. Houbové víno. A skutečně, dalo se pít! Nebudu zde recept prozrazovat a znehodnocovat tak tuto překrásnou publikaci, tento podivuhodný sborník gastronomických skvostů! Tento literární klenot se dodnes vyjímá v mé knihovničce, a sem tam si ho vezmu do ruky, z nostalgie prolistuji a podívám se na krásné autorovy ilustrace. V poslední třetině knihy se totiž nachází vlastnoručně kreslené črty hub a jejich popis, a u každého druhu je seznam čísel označující recepty na pokrmy, které se z nich mohou připravit. Dodnes nezapomenu na proklamovaný lahodný ovar z masáků, na zavináče z mlženek, nebo na tlačenku ze syrové hadovky, která je ale údajně vhodná jen pro opravdové labužníky. Myslím, že tato kuchařka dokáže u kulinářsky orientovaných houbařů jistojistě zabodovat, a stydět by se za menu z ní připravené nemusel ani pětihvězdičkový hotel v Chocni na náměstí. Pět hvězdiček *****... celý text
(O.O)