Hovory k sobě přehled
Marcus Aurelius
Hovory k sobě jsou jeho jediným, zato nesmírně významným spisem a patří mezi skvosty kulturního dědictví antiky. Jedná se o netradiční formu aforistických zápisků, které si císař pořizoval příležitostně kdekoli, a tak se nám naskýtá zajímavý náhled do myšlení tohoto velkého člověka, který bývá právem nazýván jako „filozof na trůně“. Marcus Aurelius byl oddán své filozofii, a proto pohlížel na svá neštěstí jako na prověrku osudu, v níž lidé prokáží svou vnitřní sílu tím, jak svůj osud dokáží přijmout a jak se s ním vyrovnají. Text překladu i ediční poznámka jsou převzaty z vyd. v nakl. Svoboda z r. 1969.... celý text
Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 1999 , Mladá frontaOriginální název:
Ta eis heauton
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hovory k sobě. Přihlašte se a napište ho.
Měla jsem jí půjčenou z knihovny, takže jsem jí asi dostatečně nedocenila. Mít jí doma, občas se do ní podívám a nějakou úvahu si přečtu a v klidu zapřemýšlím. mirektrubak zmiňoval podobnost s Kazatelem, také mě některé části přišly obdobné. Celkově, ne že bych se vším souhlasila, o což asi ani nejde, je to rozhodně hodně zajímavý deník, náhled do mysli člověka vzdělaného a schopného.
Nepřipadám si dostatečně vzdělaná ani inteligentní na fundovaný komentář k této knize. Takže jenom pár postřehů: měla jsem ji půjčenou a ráda bych si ji koupila, protože bych si v ní ráda čas od času zalistovala, natolik mi přijde důležitá. Je zajímavé, hezké, zarážející, jak současné myšlenky jsou v knize vysloveny. Lidstvo se za tu předlouhou dobu nezměnilo ani o píď. A možná kdybychom si to uvědomili, nebyli bychom tak nafoukaní.
„A hleď si osvojit jasnou mysl a nezávislost jak na pomoci vnější, tak i na onom klidu, který by ti mohli zajistit jiní. Stůj sám zpříma, nikoli zpřimován.“
„Kdyby ti některý z bohů oznámil: Zítra nebo nejpozději pozítří zemřeš, pak bys asi nepokládal za zvláštní výhodu zemřít spíše pozítří než zítra - ledaže bys byl svrchovaný zbabělec; neboť jak velký je tu rozdíl? Právě tak tedy nepokládej za zvláštní výhodu zemřít raději po mnoha letech než zítra.“
„Buď jak skalní útes, o nějž se láme vlna za vlnou: ale útes nepovoluje a bouře vod kolkolem usíná...Napříště tedy nezapomínej se řídit při všem, co tě navádí k zármutku, touto zásadou: Tohle není neštěstí, ba naopak, je štěstí, že to snáším statečně!“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Hovory k sobě v seznamech
v Mé knihovně | 375x |
1999 | Hovory k sobě |
1973 | O vlastním osudu |
1908 | Myšlenky císaře Marka Aurelia |
2020 | Po Athénách: Výbor z Attických nocí a z listů Marku Frontonovi |
Na svoji dobu neuvěřitelně pokrokový člověk, podle mě je to jedna z nejdůležitějších knih co kdy vznikla!