Hra na fanty přehled
Dick Francis (p)
James Tyron, dostihový zpravodaj skandálního týdeníku Sunday Blaze, se vždy objevuje tam, kde se něco zajímavého děje. Tentokrát se snaží odhalit podvody s odhlašováním koní z dostihů a je vtažen do nebezpečného boje s podvodníky, kteří své zájmy prosazují tím nejtvrdším způsobem. Ocitá se v nebezpečném soukolí zločinu a navíc se musí vypořádat se složitými problémy svého manželství i riskantní známostí s krásnou a chladnou oděvní návrhářkou Gail.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1995 , OlympiaOriginální název:
Forfeit, 1968
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hra na fanty. Přihlašte se a napište ho.
Další francisovka, která je více v tom dostihovém prostředí, a nechybí jí napětí ani kousek romantiky. Jedna z mých oblíbenějších.
Slyšeno jako audiokniha
Moje historicky první Francisovka, ke které jsem se dostala úplnou náhodou a tak trochu "z nouze" se dala do čtení. No netušila jsem, o jakou parádu jsem tak dlouho přicházela, když jsem si myslela, že tyto knihy nejsou pro mne.
Především mě chytla linka s hrdinovou manželkou, to bylo něco tak nečekaného a originálního. Detektivní zápletka také zajímavá, je to velmi napínavé, ale také vlastně takové milé, příjemné čtení.
Kniha (resp. autor) mě tak pohltila, že jsem začala číst jednu knihu za druhou a dala jsem si výzvu přečíst je nakonec všechny. Zatím jsem přes léto stihla devět, takže mám už trochu srovnání. Hra na fanty za mě patří rozhodně k těm lepším, takže jsem ráda, že jsem po ní sáhla jako první a nechala se tak vtáhnout do světa dostihů ve velkém stylu (i když bych stejné mánii podlehla asi po každé knize, kterou jsem zatím od autora četla, i ty slabší jsou pořád dobré).
Určitě doporučuji. Nadčasová klasika. A i na Velkou Pardubickou budu letos koukat novýma očima. Díky Dicku Francisovi jsem se nevtíravým způsobem dozvěděla tolik nového o koních a dostizích, ačkoliv jinak mě tato oblast moc nezajímá.
Knižní novinky (12.2. - 25.2.)
12.02.2018
Ocenění knihy (2)
1970 -
Edgar Allan Poe Awards
1970 -
Edgar Allan Poe Awards
(Best Novel)
Kniha Hra na fanty v seznamech
1991 | Smrt favorita |
2003 | Chladná zrada |
2008 | Oheň a bič |
1998 | Až za hrob |
2008 | Drahý čas |
(SPOILER) Líbil se mi celý román, nejvíce asi nejakčnější část, kdy se Tyron potýkal s jihoafrickým padouchem a jednou z jeho goril. Velmi zajímavá je zápletka s Tyronovou manželkou Elisabeth, která je po prodělání dětské obrny téměř celá nehybná. Tyron si ji bral v době, kdy byla zdravá, ale ani po tragické události svou ženu neopustil. Ta musí v průběhu děje románu pochopit, že její manžel je stále mladý a zdravý muž. Musím říct, že vzájemný vztah Jamese a Elisabeth mě "bral za srdíčko". Zajímavý detektivní příběh z pera klasika Dicka Francise.