Hraje Bůh kostky? přehled

Hraje Bůh kostky?
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25116/bmid_hraje-buh-kostky-nd3-25116.jpeg 4 19 19

Název Stewartovy knihy je narážkou na výrok Alberta Einsteina „Vy věříte v boha hrajícího v kostky a já v dokonalé uspořádání a zákonitost“. Vědecké zkoumání chaosu však nutí odborníky přehodnotit tento Einsteinův postoj, protože tváří v tvář chování vesmíru vypadá najednou nedostatečně. Teorie chaosu prokázala, že malé systémy, které podléhají přesně definovaným zákonitostem, se přesto mohou chovat náhodně. Možná že i ve vesmíru, v němž vládne zákonitost a pořádek, je přesto místo na božskou hru v kostky. Stewart ve své knize odhaluje vesmír, ve kterém není nic takové, jak se zdá, a komplikovaná matematika chaosu je díky jasnému a důmyslnému výkladu přístupná a zábavná.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Dokořán , Argo

Does God Play Dice? The New Mathematics of Chaos, 1989

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hraje Bůh kostky?. Přihlašte se a napište ho.

incognit
03.03.2024 4 z 5

Takhle si představuji popularizaci vědy (podobně to kdysi dělal Carl Sagan). Poměrně složité matematické úvahy, jsou zde podány způsobem, kterému porozumí i poučený, nebo alespoň "poučení-chtivý" a "poučení-hodný"čtenář.

hu_87
21.01.2021 4 z 5

Z knihy mám rozporuplné názory.
Za prvé, autorovi se podařilo nastínit problematiku širší veřejnosti. Navíc kniha obsahuje řadu ilustrací nebo grafů pro lepší uchopitelnost.
Na druhou stranu si nejsem jistá, zda některé kapitoly nebyly hůře představitelné a nebylo by moudřejší volit více příkladů z přírody, jak ji známe.

Tak či tak - knížka má určitě svůj smysl a serióznost se jí upřít nedá.
Chaos je jedna z největších jistot tohoto světa a dělat dlouhodobé předpovědi se nevyplácí, protože vždy mohou zasáhnout nejrůznější vlivy okolí - tak bych si představovala základní motto, kdyby po mně někdo chtěl shrnout nějakou základní myšlenku knížky.

ZuzanaK.
06.08.2020 5 z 5

Pro srozumitelnost a čtivost se můžete dotknout se oboru, ve kterém nejste kovaní. Kniha určitě stojí za přečtení.

Kniha Hraje Bůh kostky? v seznamech

Ian Stewart
britská, 1945
2007  77%Darwinovy hodinky
2005  79%Věda na Zeměploše
2015  78%Soudný den
2006  77%Koule
2009  80%Hraje Bůh kostky?