Hranice stínu přehled

Hranice stínu
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195130/hranice-stinu-92T-195130.jpg 4 86 86

Román Hranice stínu je stěžejním dílem této knihy. Další část tvoří soubor próz pod názvem Modrá a zlatá. Jsou to: Ponocný, Zápisky Jiljího Klena a Zatopená ves

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hranice stínu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Knišíl
24.06.2024 5 z 5

Čepova próza plyne jen zdánlivě velmi poklidně, pod povrchem krátké knižní anotace se však skrývá román, který jde hlouběji. Prokop Randa hledá podstatu svého bytí, jak silné je toto téma v životě každého ještě neotupeného člověka. Čep je těžko zařaditelný spisovatel, ač by ho někteří možná rádi řadili do proudu ruralistů, existencionalistů či ke katolické duchovní literatuře. Je od všeho trochu, ale ze všeho nejvíc vyznívá jeho katolické zařazení, chápeme-li správně katolictví jako všeobecenství, tj. jako spisovatel je tu pro všechny čtenáře, tápající, hledající i věřící. Rozevírá náruč svého umění, vydává ho všanc každému čtenáři, někteří ho minou bez povšimnutí, jiní zaznamenají a odvrhnou tvář a zase jiní se k Čepovým textům budou vracet jako k něčemu, co tu bylo jenom jednou a jedinečně.

„Teprve octnou-li se lidské vztahy v jisté oblasti, v oblasti zájmu zcela nezištného, není už rozloučení.“ (s. 55)
„Páter Martin zůstvával kliden. Kolikrát už tohle slyšel! A on sám, jeho vlastní život... Člověk by se ztratil sám sobě, kdyby neudělal přítrž těmto malicherným pochybnostem. Někdy nezbývá než vrhnout se k zemi jako kus hadru a vydat se Mu beze slova na milost a nemilost. Lidé si dovedou zbryndat svůj život, že by sami od sebe nejraději utekli.“ (s. 86)
„Jeho duchovní osud se může naplnit tu jako tam, a jsme-li v podstatě povoláni k hrdinství, je k němu všude příležitost.“ (s. 144)

Janadvorackova
02.03.2024 3 z 5

Příběh na mě působil depresivně.


Fidibus
19.02.2024 4 z 5

Zamyšlení nad životem, svými kořeny, vsí, odkud hrdina částečně pochází, a rodinou ve vztahu k vesnické společnosti a jejich příběhy.
Dojemné, působivé...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hranice stínu v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených114x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených7x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit6x