Hrdinové přehled
Joe Abercrombie
První zákon série
O Černém Dowovi se říká, že zabil víc mužů, než zima, a na trůn Severu se vyšplhal po hoře lebek. Král Spojeného království nemá v úmyslu s úsměvem přihlížet, jak leze ještě výš. Rozkazy byly vydány a vojska se plahočí severským blátem. Tisíce mužů se blíží k zapomenutému kamennému kruhu, bezcennému pahorku v naprosto nedůležitém údolí, a nesou si s sebou spoustu ostrého železa. Šermířský mistr Bremer dan Gorst přísahal, že na tomto bojišti znovu získá svou ukradenou čest. Je tou představou tak posedlý a tak navyklý na zabíjení, že se nestará, kolik krve při tom prolije. I kdyby měla být jeho vlastní. Prince Caldera čest nezajímá a už vůbec nemá v úmyslu se nechat zabít. Jediné, po čem touží, je moc a řekne jakoukoliv lež, použije každý trik a podrazí třeba všechny své přátele, aby jí získal víc. Alespoň dokud o ni nebude muset bojovat sám. Curnden Craw je poslední čestný muž na Severu a život válečníka mu nepřinesl nic než opuchlé klouby a pocuchané nervy. Už mu sotva záleží na tom, kdo zvítězí, chce jen dělat správné věci. Ale jak poznat, které to jsou, když svět kolem něj zmírá v plamenech? Ve třech krvavých dnech bitvy rozhodnou o osudu Severu. Ale jelikož jsou obě strany prolezlé intrikami, hloupostí, řevnivostí a malichernou žárlivostí, je velmi nepravděpodobné, že o něm bude rozhodovat čistota srdce nebo i síla paží…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2011 , PolarisOriginální název:
The Heroes, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdinové. Přihlašte se a napište ho.
Takové drsné fantasy, něco jako Hra o trůny, ale o něco víc válečné a méně sexu.. tenhle díl je celý velká třídenní bitva. Intenzivní bitva... Z pohledu obou stran a jednotlivců. Velmi dobré čtení, skvěle rozvržené, kapitoly, kde se přelívá perspektiva jedinců, úžasné. Mord na to, ty nudná stará k___o.
Vadí vám, že ve fantasy knihách jsou bitvy příliš krátké nebo vedlejší? Tak tuhle knihu si nejspíš užijete, protože jejích 500 stran se týká jedné jediné velké třídenní bitvy. Asi jako byste si četli o profláklé bitvě u Gettysburgu, jen namísto mušket tu máte meče, sekery a štíty.
Postupně se tu prostřídají menší rozmíšky s velkými střetnutími. Úspěchy střídají neúspěchy, a to na obou stranách. Počtu zrad a podrazů mezi spojenci i nepřáteli pak nedokáže konkurovat ani Hra o trůny. Abercrombie postupně odhaluje, že na válce skutečně není nic hrdinného, co by se dalo oslavovat. A pozlátko bojové cti je velmi bolestivě strženo. Zvratů je tu také hodně, až je potíž udržet si přehled. Přesto jsou hlavní postavy napsány tak dobře, že není těžké je odlišit.
V téhle knize nevíte, kdo přežije, kdo padne, ani zda vítězové nejsou ve skutečnosti ti poražení. Závěr knihy pak předznamenává, že se můžeme v posledním díle série (snad) těšit na velké dobyvačné tažení. Jsem zvědavý, zda Abercrombie zvládne v posledním díle splést všechny dějové linie šikovně dohromady, nebo zda některé z vláken padne bez povšimnutí na zem.
Ocenění knihy (1)
2011 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Fantasy a horor)
Kniha Hrdinové v seznamech
dark fantasyAutorovy další knížky
2008 | Sama čepel |
2018 | Půl krále |
2009 | Až budou viset |
2011 | Hrdinové |
2009 | Poslední argument králů |
Vždycky si říkám, že kniha popisující jen jednu jedinou bitvu bude od určité doby nuda, ale není to tak. Tady sledujeme slavná jména z obou stran, jejich příběhy a motivy. Přes den zuří kruté boje v poli pod Hrdiny, po večerech se rozjíždí boj o moc mezi jednotlivými muži (ženami) pod pozorným dohledem jednoho starého čaroděje. Příběh nabytý akcí jsem si opravdu užil.