Husár na streche přehled
Jean Giono
V tomto diele mladý husársky dôstojník Angelo Pardi, taliansky karbonár, uteká pred prenasledovaním do Francúzska, kde ho stihne nové prenasledovanie, tentoraz pre podozrenie zo šírenia cholery. Skrýva sa na strechách, odkiaľ vidí prízemné ľudské vášne, ešte dravšie vo všeobecnom zmätku a zomieraní, potom ošetruje chorých, uniká z karantén a putuje za určeným cieľom neschodnými cestami, ohrozený prírodnými živlami i ľudskou hlúposťou.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1986 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Le Hussard sur le toit, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Husár na streche. Přihlašte se a napište ho.
vyprávění plné úchvatných obrazů a originálních metafor, hrůzné popisované tak detailně a přirozeně, až je smrt krásná ve své nehygieničnosti
příběh překypující významy nabízí tolik interpretací
vypíchl bych kromě nápaditého názvu i závěrečný monolog "lékaře v redingotu"
Zfilmováno
Husar na střeše (2002)
Kniha Husár na streche v seznamech
1998 | Muž, který sázel stromy |
1995 | Hlasy země |
1934 | Člověk z hor |
1936 | Kéž tonu v radosti |
1994 | Silné duše |
Skvělý román, v němž se skloubí napínavé dobrodružství cestování bývalého důstojníka jihem Francie (Provensálsko) v době, kdy probíhá rozsáhlá epidemie cholery, s romantickými prvky (pomoc mladé ženě v nouzi), filozofickými úvahami o životě a společnosti nebo i třeba cestopisnými poznatky z Florencie a její přírody. Především jde o úchvatnou výpověď života lidí v kritické době - období smrtelné nákazy, kdy umírají lidé na každém kroku a kdy nikdo neví, zda přežije dnešek. Hlavní hrdina má obdivuhodné morální vlastnosti, které ho povyšují do značné míry nad lidmi, které při svém putování potkává. Míra sobeckosti se v období ohrožení zesiluje a je zajímavé číst o srovnání různých přístupů obyvatel k smrtelné epidemii, přičemž nedávná tzv. pandemie covidu je jen slabým odvarem toho, co se na jihu Francie odehrávalo v roce 1838 při epidemii cholery.
17.4.2023 jsem román dočetl podruhé a opět to byl výborný zážitek. 90%