Boží bojovníci přehled

Boží bojovníci
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55081/bmid_bozi-bojovnici-bU7-55081.jpg 4 670 670

S hlavným hrdinom Veže bláznov, Reynevanom z Bielawy, sa stretávame dva roky po udalostiach opísaných v prvom diele trilógie. Vtedy sme ho spoznali ako odvážneho, no nesmierne naivného mladíka, ktorý sa strmhlav vrhal do všetkých možných dobrodružstiev – či už ľúbostných, bitkárskych, zbojníckych alebo politických. Keďže sa aj literárni hrdinovia vyvíjajú, v druhom diele sa už stretávame s rozvážnejším, menej roztržitým mladým mužom. Neznamená to však, že by sa usadil a viedol pokojný život. Naopak – Reynevan strieda profesie, mení zámery zo dňa na deň. Jeden deň je z neho lekár, druhý deň alchymista, tretí vojak, štvrtý špeh; občas sa mu darí byť i milencom. Tentoraz však úspešne nadraďuje povinnosti nad srdcové záležitosti. Zjednodušene možno povedať, že tentoraz sa dej odohráva medzi Prahou a Vroclavom, ale Sapkowski si všíma aj dobové geopolitické pozadie. Spolu s husitmi, ako boží bojovníci, vydávajú sa Reinmar, Samson Medík a Šarlej dobývať Sliezsko. Padajú do pascí, sami pasce nastražia, sú unášaní, sami unášajú, objavujú nové priateľstvá, stretávajú starých aj nových nepriateľov. Prekážky, čo sa im kladú do cesty, prekonávajú vďaka neuveriteľným zhodám okolností či vrodenému šťastiu. Starých známych dopĺňajú nové postavy, či už fiktívne alebo historické, dôležitú úlohu opäť zohráva mágia a bytosti z rozprávok a legiend. Sapkowského majstrovstvo sa prejavuje nielen v sprostredkovaní solídnych historických poznatkov, ale najmä v kresbe postáv – sú to ľudia z mäsa a kostí, plní chuti do života, hrdinovia realizujúci svoje sny a zámery v spletitých, ťažkých časoch. V samotnej fabulárnej vrstve pozorný čitateľ nachádza viacero evokácií a narážok na súčasnosť. Šikovne skryté metafory, fragmenty vyjadrení o dnešku vložené do úst stredovekých hrdinov, zmysel pre humor či pre hru s jazykom uspokojí aj náročnejších čitateľov.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Boży bojownicy, 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boží bojovníci. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (75)

kuruteku
13.08.2024 5 z 5

Jestli v prvním díle byly náznaky pro srovnání se Zaklínačem, tady jsou jen v tom, že válka jsou jatka, že ambice některých mocných jednotlivců mají kruté následky, že - snad - láska překoná vše, i když to tady má hodně těžké. Reynevan z nejhorších nápadů vyrostl, zahořel pro husitskou nápravu světa. Sarlej si udržel svůj cynismus a praktičnost, Samson své tajemství. Zajímavé, jak se potvrzují, utvrzují jména staroměstských radních z Vondrušková epopeje, jde o fakta. A dohledával jsem si historická jména Jana z Misterbeka a Půty z Častolovic. Jenom ty rozvědky a kontrarozvědky jsou velmi zajímavé, další námět pro hledání. Takže třetí díl do tvorby a vzhůru na finále.

vvikingg
04.07.2024 5 z 5

Přízeň osudu neopouští Reynevana a jeho přátelé ani v tomto druhém díle, v knize se to hemží intrikány, udavači,vyzvědači, špehýři jak na straně husitů tak polské katolické církve v čele s biskupem Konrádem z Vratislavy a jeho pravou rukou padouchem a černokněžníkem Birkartem Grellenortem ( Pomurnikem). Opět nálož nových jmen zúčastněných postav, historických slov a latiny, Google opět nezahálel. Perfektně jsou popsané i bitvy a obléhání měst ve Slezsku husitskými vojsky.


veronica 01
27.05.2024 4 z 5

Knihu jsem četla neskutečně dlouho. Ne že by se mi do ní nechtělo, spíš mi do toho vlezlo něco jiného.

Nicméně jsem si knihu i tak užila. Sapkowski píše svižně a čtivě, i když někdy je to na mě až moc popisné a je tu spousta různých jmen, která nejsem schopná si zapamatovat... a ta latina! Sice se tam hodí, ale opravdu jsem neměla chuť si to všechno překládat.

Líbila se mi část, kdy se Reynevan opět shledal s Juttou. Pomurnik pro mě pořád zůstává nejlepším záporákem a Šarlej se Samsonem nejlepší vedlejší postavou.

Na poslední díl se těším, ale dám si předtím od fantasy trochu pauzu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020


Citáty z knihy (2)

Nic není rozumné. Alespoň tady, ve tvém světě.


Patřičně dlouho omílanému nesmyslu nakonec uvěří všichni.


Ocenění knihy (2)

2005 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Neanglo-americký překlad: Stanislav Komárek za překlad Andrzej Sapkowski – Boží bojovníci (Leonardo))
2005 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Fantasy)


Kniha Boží bojovníci v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených987x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených71x
v Knihotéce375x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit67x
v dalších seznamech3x