Hvězdná pěchota přehled
Robert A. Heinlein
Historici se nemohou shodnout, jestli jí mají říkat „třetí kosmická válka“ (či snad čtvrtá), nebo jestli se lépe hodí označení „první mezihvězdná válka“. My jí říkáme prostě „válka s brouky“. Všechno do té doby i všechno poté byly jenom „incidenty“, „potyčky“, nebo „policejní akce“. Jenže jakmile to schytáte při pouhém „incidentu“, jste stejně mrtví, jako když to koupíte v regulérně vyhlášené válce… Slovo kontroverzní provází velkou část díla velmistra žánru Roberta A. Heinleina, ovšem pro jeho Hvězdnou pěchotu jde v podstatě o synonymum. Lidé tento vědeckofantastický román, jenž byl v roce 1960 odměněn nejvyšší žánrovou cenou Hugo, buď milují, nebo... nebo ho nepochopí. Nové české vydání vám přinášíme v grafickém zpracování Petra Štěpána, s ilustracemi Daniela Špačka a především v novém překladu Tomáše Jeníka.... celý text
Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: 2021 , Argo , TritonOriginální název:
Starship Troopers, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hvězdná pěchota. Přihlašte se a napište ho.
Robert A. Heinlein napsal akční sci-fi o boji lidí proti rozpínavým vesmírným broukům. To jsem si původně myslel. Vůbec jsem nepočítal s tím, že půjde místo akční vědecké fantastiky spíše o filosofickou záležitost, ke které by mohl napsat velmi zajímavou předmluvu například Niccolo Machiavelli. Film jsem viděl až mnoho let potom, co jsem poprvé přečetl knihu a Paul Verhoeven, který ho režíroval, si zaslouží pochvalu za to, že se nebál fanouškům knihy (tedy i mně) navzdory pojmout snímek jako tvrdou kritiku tehdejší (a mnohem aktuálněji i současné) politiky, přičemž to celé zabalil do humoru, čímž mnohé diváky dokonale zmátl. Jeho film je jedním z nejdokonalejších protiválečných a antipropagandistických počinů.
3,5* - Meh momenty střídají WOW momenty k zamyšlení, zatímco příběh plyne dál.
Dočetl jsem knížku od které jsem očekával zcela naprosto něco jiného. Ne, akční není, boj s brouky prakticky nečekejte. Pokud jste viděli film, ten je spíše parodií na obsah knihy.
Heinlein nám předkládá spoustu zajímavých myšlenek. Jak se již v předmluvě píše, někteří by to nazvali fašistické, oslavující militarismus a tak dále, na to si každý musí udělat názor sám.
Dialogy jsou často fádní a slabé a někdy jsem měl pocit, že usnu. Ne, usnul jsem mnohokrát.
A teď se jdou pálit brouci.
Pláňata, Nespoutaná Aljaška a další knižní novinky (40. týden)
01.10.2023
Knižní novinky (35. týden)
29.08.2021
10 nejprodávanějších audioknih (září)
20.10.2017
1984 | Dveře do léta |
1994 | Měsíc je drsná milenka |
2011 | Vládci loutek |
2020 | Cizinec v cizí zemi |
Starship Troopers od Roberta A. Heinleina není jen běžné vojenské sci-fi. Spíš jde o politické zamyšlení s příběhem vojáků uvnitř. Najdeme v něm prvky militarismu, zkoumání občanství, povinnosti týkající se společenských struktur a rovnováhy mezi osobní svobodou a kolektivní bezpečností. Heinleinovo zobrazení budoucí společnosti, kde mohou volit pouze ti, kdo slouží v armádě, jde do hloubky při zkoumání morálních a etických důsledků takového systému. Akce a technologie jsou poutavé, ale jsou to právě filozofické spodní proudy, které dělají z Starship Troopers fascinující čtení, ať už někdo souhlasí s Heinleinovými názory nebo ne, kniha nutí čtenáře, aby kriticky prozkoumali své přesvědčení o moci, vládnutí a o tom, co to znamená být zodpovědným občanem.