Ikabog přehled

Ikabog
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458923/bmid_ikabog-lwx-458923.jpeg 4 622 622

Napínavý pohádkový příběh plný naděje, s ilustracemi českých dětí. Království jménem Přehršlánie bývalo nejšťastnější na světě. Oplývalo spoustami zlata, zdejší král měl nejkrásnější knír ze všech a po místních dobrotách lidé tančili blahem. Jen v mlžném Mokřadu na severu žil podle legendy strašlivý Ikabog. Všichni věděli, že jsou to povídačky, ale ty někdy začnou žít vlastním životem. Co když se taková legenda rozhodne srazit království na kolena a unést dvě děti ve víru dobrodružství, o které ani za mák nestály?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: ekniha , Albatros (ČR)
Originální název:

The Ickabog , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ikabog. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (151)

Cara.17
23.06.2024 5 z 5

Nemám ve zvyku se ve svých příspěvcích vyjadřovat ke komentářům druhých, v tomto případě však udělám výjimku, poněvadž nechápu, proč má někdo tendence porovnávat Ikaboga s HP? Přece to, že obojí napsala tatáž spisovatelka, není důvodem pro srovnávání dvou naprosto odlišných děl.

Za sebe říkám, že Ikabog mě nezklamal ani v nejmenším. Očekávala jsem pohádkový příběh vyprávěný tím skvělým stylem, jakým to Joanne Rowlingová umí, a přesně to jsem také dostala.
Trochu mě překvapilo, že je kniha určená dětem už od sedmi let, jelikož se zde vyskytují "věci", které bych tak malým čtenářům ke čtení nedoporučovala.
Pro ty vyspělejší je to však pozoruhodný a velice poučný příběh, u něhož snad nejde nečíst mezi řádky. Chvílemi mě až mrazilo, jak snadno lze využít příležitost, překrucovat pravdu, převzít moc a manipulovat s lidmi. Autorka zde bravurně předvedla svůj vlastní citát: "Zlé časy vykřešou z některých lidí to nejlepší, a z jiných zase to nejhorší." Klobouk dolů! JKR je zkrátka PANÍ SPISOVATELKA.
Za zmínku určitě stojí i zajímavý nápad s ilustracemi, které trefně dokreslily celý příběh.
Pokud tedy uvažujete, že si knihu přečtete, směle do toho, ale vyvarujte se přehnaných očekávání. Jen proto, že se toto dílo nevyrovná takovému fenoménu jako HP, neznamená, že není kvalitní. Mně osobně nabídlo spoustu zajímavých myšlenek a překvapivých souvislostí a určitě jsem ho nečetla naposledy.

maryska09
30.04.2024 5 z 5

Nádherný příběh, který jde číst jako pohádku pro děti, fantasy pro školáky a velké varování pro dospělé. Díky za krásný příběh, že kterého mrazí. V historii se mnohokrát dostal ke slovu nějaký lord Flusbrok a bohužel nejen v historii. Díky za knihu


ZůzaSomolka
22.04.2024 4 z 5

No prý pohádka pro děti ... celou dobu, co jsem to četla, jsem přemýšlela, jak starým dětem bych to četla. Stylem psaní je to opravdu pohádka - pojmenování postav podle charakteru, všechny záměry jsou hned naplno řečeny. Ale není to žádné veselé čtení. Teda mě to bavilo, bylo to napínavé (člověk si pořád říkal, vždyť je to pohádka, tak kdy se to obrátí k dobrému), ale nedovedu si představit, že bych to četla svým dětem. Samotné mi z toho příběhu bylo úzko. Vím, že jsou názory, že dětem by neměla být zamlčovaná smrt a měly by jí být vystavovány, a příběh ukazuje, co může způsobit vysoké zdanění, jak komplikované jsou někdy vztahy a další věci ze života. Ale prostě si nedovedu představit, že dětem čtu něco tak neveselého a depresivního. Ještě si pamatuju, jak jsem jako malá reagovala na smrt v příbězích (a oni toho vlka zabili?) a jak se mi takové příběhy nelíbily. Je teda pravda, že jako čerstvě náctiletá jsem hltala Řadu nešťastných příhod a to také není veselé čtení.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (50. týden)

06.12.2020


Knižní novinky (48. týden)

22.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ikabog v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených834x
ve Čtenářské výzvě396x
v Doporučených25x
v Knihotéce307x
v Chystám se číst319x
v Chci si koupit87x
v dalších seznamech4x