Ílion přehled

Ílion
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495902/bmid_ilion-gwN-495902.jpg 4 218 218

Ílion série

1. díl >

Při úpatí hory Olympus Mons na Marsu zuří Trojská válka, kterou z výšin pozoruje a ovlivňuje Zeus se svou nesmrtelnou rodinou. A jistý Thomas Hockenberry, profesor z jednadvacátého století, má sehrát roli v záludných soukromých válkách mezi mstivými bohy a bohyněmi. Zatímco na Zemi se nepočetná skupina zbývajících lidí snaží najít klíč ke ztracené minulosti a zničující pravdě, odlétá z prostoru Jupiteru několik inteligentních strojů s cílem prošetřit a případně ukončit vyzařování z vrcholku hory desítky kilometrů nad terraformovaným povrchem Rudé planety, které může mít katastrofální následky.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos

Ilium, 2003

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ílion. Přihlašte se a napište ho.

JSmerda
18.09.2024 5 z 5

Originální zápletka, kterou rozvíjejí tři linie - roboti z Jupiteru; postlidé (= technologiemi zdokonalení lidé) a lidé starého typu (lidé udržovaní v bezstarostném blahobytu a bez intelektuálních podnětů). Částečně se dá říci, že Dan Simmons rozvíjí myšlenku H.G.Wellse ze Stroje času, že se na Zemi časem vyvinou dvě rasy lidí - technicky vyspělí a prosťáčci.
Kniha se dobře čte a nutí vás přemýšlet, kam autor děj posune; co se na ve vytvořených kulisách může stát.

Yarwen
17.07.2024 3 z 5

Tlustá kniha, ale Dan Simmons se je nebojí psát, viz třeba vynikající cyklus Hyperion. Zde se proplétají tři příběhy: jednak Moravců, kteří ze své oblasti okolo Jupitera vyrážejí k Marsu, aby odhalili jeho tajemství, jednak lidí "starého typu", které nechali postlidé žít na Zemi v komfortu a nevědomosti, a nakonec příběh Hockenberryho, který se na Marsu ocitá uprostřed války mezi Trójany, Achájci a bohy.
Zdá se to hodně nakombinované? A přesto to spolu souvisí a minimálně dva příběhy se v tomto prvním díle prolnou. Mně se nejvíce líbil ten odehrávající se na Zemi a jejím prstenci. Velmi dobré počteníčko, váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami.

FireOfFilth
17.04.2024 4 z 5

Po skvělém Hyperionu a Endymionu tu máme další knihu z pera mistra Simmonse. Ze zmiňovanými mají něco málo společného, ale jedná se o úplně jiné knihy.
Zajímavý mix antického Řecka a sc-fi je zajímavý vymyšlen. Postupně zjišťujeme detaily světa a začíná to dávat smysl.
Kniha zachycuje tři na první pohled nezávislé příběhy, které se ke konci postupně propojí a čtenáři začnou dávat smysl.
Kniha se čte dobře, ale je zdlouhavá a občas trošku drhne.
Musím také pochválit skvělé vydání od nakladatelstvím Fobos.
Hodnotím 75 %.

Ocenění knihy (3)

2005 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Science fiction)
2005 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Kniha roku)
2004 - Locus Awards (Best SF Novel)

Kniha Ílion v seznamech