Ilustrado přehled

Ilustrado
https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84486/bmid_ilustrado.jpg 4 13 13

Jednoho dne je z řeky Hudson vytaženo potlučené tělo Crispina Salvadora, kontroverzní celebrity filipínské literatury. Zároveň se ztratil i jediný rukopis jeho poslední knihy, která měla odkrýt korupci filipínských vládnoucích rodin. Salvadorův student Miguel se pouští po stopách svého učitele, vrací se domů, do země vystavené bezohlednosti a zuřivému drancování. Při svém pátrání se vrhá do studia Salvadorova literárního díla – jeho poezie, povídek, rozhovorů, románů i pamětí, aby mu pomohly odhalit smrt svého učitele. V knize tak postupně splývají hranice mezi životem a uměním, mezi mladým literárním učněm a jeho učitelem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota

Ilustrado, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ilustrado. Přihlašte se a napište ho.

Lost Soul
30.08.2024 4 z 5

Nebavilo mě to. Děj mě vůbec nezaujal, ale líbila se mi forma - příběh byl přerušován pasážemi z knih Crispina Salvadora, úryvky z novinových rozhovorů, popisy snů. Celý ten za mě až psychedelický mix byl napsán krásným jazykem a překlad se opravdu povedl. Proto dávám 4 hvězdy, bez všech zmiňovaných kvalit bych dala jen 2.

Knišíl
03.08.2018 5 z 5

Absolutně geniální kniha. Chápu, proč není známější, proč má tak málo hodnocení, proč nemá takovou čtenářskou základnu. Není to zrovna přístupné čtení, ale je zatraceně zábavné, svěží, variabilní a vlastně musím napsat, že forma je velmi obdivuhodná, ale co je důležitější, Obsah nad Formou zvítězil. Postmoderní bomba, která dopadne přímo do vašeho srdce a poté zůstanete otřeseni s hlavou motající se v otázkách, jenž zodpovíte pouze tehdy, když se vrátíte na začátek a začnete se probírat jednotlivými končetinami románu.

"Vlastně je ani všechny nečtu. Slouží spíš jako dekorace interiéru. A taky mi jde o pocit, že je mám po ruce. Jako by skýtaly nekonečné možnosti, chápete? Proto jsou knihkupectví dnes tak populární. Konzum bez výčitek." (str. 208, Ilustrado)

Sparkling
11.07.2016 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední dobu četla. (A přitom to byl úplně náhodný objev v Levných knihách.)

Kniha Ilustrado v seznamech

korupce Filipíny literární věda pátrání filipínská literatura

Autorovy knížky

Miguel Syjuco