Indián - Zpráva o archetypu přehled
Petr Knotek
Autor v historických souvislostech pojednává o tradičních hodnotových a duchovních aspektech lidského bytí v kontrastu se změnami, které přináší současná globalizačně konzumní civilizace. Filtrem jungovské analytické metody přibližuje, jak zosobnění archetypu člověka mohli prožívat příslušníci přírodních národů a speciálně severoamerických indiánů. Z tohoto srovnávání tradičních a soudobých přístupů může čtenář usoudit, zda a nakolik je archaické pojetí duchovního života inspirací také pro dnešního vykořeněného člověka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indián - Zpráva o archetypu. Přihlašte se a napište ho.
Pjér la Šé'z patří mezi mé oblíbené osobnosti. Až dosud jsem ovšem pouze poslouchal jeho přednášky na různá témata. Toto je první kniha, kterou jsem od něj přečetl, a patrně ne úplně dobře zvolená, neboť archetyp Indiána mne v současné době nijak zvlášť neoslovuje. Počáteční psychologicko-filosofické úvahy mne zaujaly jen mírně a teprve závěr knihy mi přišel zajímavější. Není to určitě špatné dílko, jen v mém případě asi nepřišlo v příhodný okamžik.
Má rád knihy tohoto typu - zdánlivě složité, v určitém věku naprosto nečitelné a ve správném životním okamžiku trefné a velmi osvěžující.
Když jsem tuto knihu dostal ve dvaadvaceti do ruky, zápasil jsem s ní, a od té doby na mě cenila zuby z knihovny; nečekaný impuls od letošního Ježíška ji znovu otevřel a já ji nadšeně slupl.
Je to myšlenkově bohatá kniha, která jen potvrzuje můj "znovuobjevený" životní trend.
Kniha Indián - Zpráva o archetypu v seznamech
2008 | Den svatého Ignora aneb Léčivý román |
2011 | Cesta |
2019 | Zmrdztvýchvstání |
2015 | Psychologie souhlasu |
2015 | Indián - Zpráva o archetypu |
Čekala jsem od knihy trochu víc..
*Naše technická civilizace je naproti tomu personifikací ulpění. Měřítkem úspěchu je hmotný prospěch. Indián kupříkladu po svých rodičích nic nedědil, aby nemohlo dojít k situaci, v níž by si snad přál jejich smrt. Je nesmyslné, aby smrt rodičů přinášela jakýkoli prospěch. Indiáni si více cenili mezilidských vztahů. Měli úctu i ke svým nepřátelům a myšlenka mocenské říše jim tedy byla cizí. Mám přitom na mysli zejména severoamerické Indiány.