Indián - Zpráva o archetypu přehled

Indián - Zpráva o archetypu
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253299/bmid_indian-zprava-o-archetypu-2-vydani-253299.jpg 4 29 29

Autor v historických souvislostech pojednává o tradičních hodnotových a duchovních aspektech lidského bytí v kontrastu se změnami, které přináší současná globalizačně konzumní civilizace. Filtrem jungovské analytické metody přibližuje, jak zosobnění archetypu člověka mohli prožívat příslušníci přírodních národů a speciálně severoamerických indiánů. Z tohoto srovnávání tradičních a soudobých přístupů může čtenář usoudit, zda a nakolik je archaické pojetí duchovního života inspirací také pro dnešního vykořeněného člověka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indián - Zpráva o archetypu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

ditul
24.07.2022 4 z 5

Čekala jsem od knihy trochu víc..
*Naše technická civilizace je naproti tomu personifikací ulpění. Měřítkem úspěchu je hmotný prospěch. Indián kupříkladu po svých rodičích nic nedědil, aby nemohlo dojít k situaci, v níž by si snad přál jejich smrt. Je nesmyslné, aby smrt rodičů přinášela jakýkoli prospěch. Indiáni si více cenili mezilidských vztahů. Měli úctu i ke svým nepřátelům a myšlenka mocenské říše jim tedy byla cizí. Mám přitom na mysli zejména severoamerické Indiány.

asakz
20.06.2021 4 z 5

Pjér la Šé'z patří mezi mé oblíbené osobnosti. Až dosud jsem ovšem pouze poslouchal jeho přednášky na různá témata. Toto je první kniha, kterou jsem od něj přečetl, a patrně ne úplně dobře zvolená, neboť archetyp Indiána mne v současné době nijak zvlášť neoslovuje. Počáteční psychologicko-filosofické úvahy mne zaujaly jen mírně a teprve závěr knihy mi přišel zajímavější. Není to určitě špatné dílko, jen v mém případě asi nepřišlo v příhodný okamžik.


roman9739
17.01.2020 4 z 5

Má rád knihy tohoto typu - zdánlivě složité, v určitém věku naprosto nečitelné a ve správném životním okamžiku trefné a velmi osvěžující.
Když jsem tuto knihu dostal ve dvaadvaceti do ruky, zápasil jsem s ní, a od té doby na mě cenila zuby z knihovny; nečekaný impuls od letošního Ježíška ji znovu otevřel a já ji nadšeně slupl.
Je to myšlenkově bohatá kniha, která jen potvrzuje můj "znovuobjevený" životní trend.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Indián - Zpráva o archetypu v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x