Ostrov přehled

Ostrov
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220196/mid_ostrov-220196.jpg 4 213 213

Ingrid Barrøy série

1. díl >

Román o neobyčejné hrdince Ingrid, jenž okamžitě zaujme čtenáře archetypální silou vyprávění o zápase lidí s drsnou přírodou. Opírá se o skutečný příběh lidí, které autor poznal ve svém dětství a je situován do první poloviny 20. století na malý ostrov Barroy na severozápadním pobřeží Norska.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská

De usynlige, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov. Přihlašte se a napište ho.

NelushkaM
21.10.2024 5 z 5

Všem, kdo milují sever a vše s ním spojené, určitě doporučuji knihu přečíst...Nádherný příběh!

Kaduri
25.08.2024 5 z 5

Mne autorov strohý, odosobnený štýl prerozprávania proste sadol.
Jeho opisy ostrova Barroy majú v sebe čistú krásu. Akési splynutie s prírodou.
A v tom príbehu je všetko.
Drsný život na ostrove, plynutie ročných období, ťažká drina, rodinná súdržnosť, smrť...
Napriek zdanlivej autorovej úsečnosti je v knižke niečo poetického a tiež živočíšneho, atavistického, čo vnimavého čitateľa zasiahne až na kosť.

"Nikdo nedokáže ostrov opustit, ostrov je vesmír v kostce, kde hvězdy spí v trávě pod sněhem. Ale stane se, že se o to někdo pokusí. Bývá to v den, kdy vane pomalý východní vítr."

"Ingrid neslyší. Nikdo neslyší. Křičí na ni, aby se snažila cítit po těle, že ostrov se ani nehne, i když se otřásá, a nebe i oceán si vyměnily místo, ostrov se nikdy nepotopí, i když se chvěje, je nezničitelný a věčný, přirostlý k zeměkouli. Ano, je to téměř náboženské poznání, chce se o ně podělit v tomto okamžiku s dcerou, jelikož nemá syna a každým dalším dnem si je čím dál jistější, že ho ani nikdy mít nebude, že se musí spokojit s dcerou a naučit ji chápat základní životní princip, že ostrov se nikdy nepotopí, nikdy."

"Zmizí-li zrak, ostatní smysly se zbystří, pronikavé vůně kopřivy a vřesoviště, chaluh a mokré vlny, mlhy tak slané jako moře, z něhož povstala, jako studené pohlazení někoho cizího, a přestože kajky roztáhnou křídla a rozloží je na zem a hmyz a zvířata ztichnou jako lidé, mlhou se nese podivný zvuk, cosi jako šum moře v lastuře nebo svist mrtvé myši tažené po suchém sněhu."

maja2712
14.08.2024 5 z 5

Tato kniha byla neobyčejně silným zážitkem. Námětem je skutečný příběh lidí, které autor poznal v dětství, vypráví o životě na malinkatém (500 m x necelý kilometr) ostrůvku Barroy, který se nachází na severozápadním pobřeží Norska. Během čtení jsem si uvědomila, že každodenní život na tomto ostrůvku je balancováním mezi životem a smrtí. Byla jsem zaskočena, kolik zvířat a lidí uživí takový malinký ostrůvek, překvapena naprosto úspornou komunikací mezi rodinou i přáteli. V knize jsem se setkala také s popisem běžných činností, jako je třeba natření domu a následně jeho tak poetickým ztvárněním, že jsem odstavec četla několikrát. Nahlédla jsem do života ostrovanů, kteří měli minimální školní vzdělání, přesto byli moudrými a soucitnými lidmi v nekonečném spojení s přírodou i ve spojení se sebou samými.

Kniha Ostrov v seznamech