Zázračné dítě přehled
Roy Jacobsen
Finn žije se svou matkou poměrně klidným životem, než zavedený řád naruší příchod mladší nevlastní sestry. Linda zcela nezapadá do obecně sdílených společenských konvencí, Finn ji musí chránit před vrstevníky i dospělými a dochází k bolestnému poznání, že společnost na lidi něčím jiné rozhodně nebere ohled. Na pozadí rodinných událostí a postupného Finnova dospívání sledujeme i vývoj norské poválečné společnosti z přelomu 50. a 60. let dvacátého století. Věrohodný, originálně napsaný, skvělými dialogy oživený příběh protkaný prvky nečekané komiky.... celý text
Literatura světová Novely Romány
Vydáno: 2011 , Pistorius & OlšanskáOriginální název:
Vidunderbarn, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zázračné dítě. Přihlašte se a napište ho.
![esma esma](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146926/m_esma-Hz4.jpg?v=1561926370)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Stejně jako pro malou Lindu i pro mě bylo nepochopitelné, že ji její nevlastní bratr a jeho matka nechali odejít. Lindu, která díky jejich lásce a péči dostala vše, co dříve postrádala. Než si norské státní orgány uvědomily, že takové spontánní řešení není vhodné a dali ji cizím lidem, které vybrali úředníci. No, při vší úctě k zákonům jakékoliv země si myslím, že se to dá řešit i jinak než brát holčičce prostředí, ve kterém byla milována a měla vše, co potřebovala. Stačilo se třeba zeptat.
I když ani to není zárukou, protože u obdobného případu u nás naznala soudkyně (žena!!!), že dítě lže (dítě 12 let), přestože měla k dispozici i nestranný odborný posudek.
Ale vrátím se ke knížce. Není tady jen ten hořký konec, ale i hodně empatie, porozumění a lásky
a samozřejmě malý Finn, (i když už vyrostl).
![los los](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
hluboce procítěný a citlivě vyprávěný příběh chlapeckého dospívání na pozadí kritiky vývoje norské poválečné periferie, Jacobsen umí nenásilně a nenápadně zapojit reálie (Gagarin, televize, změny ve školním či sociálním systému) a důmyslně pracovat s prolepsí
nejvíc mne oslovily postupy a obrazy, jimiž autor ukazuje na dětské vnímání, zakoušení a postupné rozklíčovávání světa dospělých, od naprostého míjení a neporozumění, přes střet s významy a "podvody", až po (ne)dobrovolné přijetí nové společenské role
bolesti doby i jedince umí Jacobsen (jako vždy) podat bez patosu a hrdinství, to se mi na jeho prózách líbí
nedořečenost některých linií myslím přidává příběhu na autentičnosti, neboť ani v životě se nedovíme, "jak to bylo doopravdy" a "jak to všechno dopadlo"
„Neuvěřitelné, jak dospělí dokážou dětem naservírovat nejnesmyslnější lež, a když jsou odhaleni, ještě to považují za nespravedlnost.“
Kniha Zázračné dítě v seznamech
Norsko norská literatura 50. léta 20. století sourozenci rodinné vztahy psychologické romány psychické problémy poválečná dobaAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2010 | ![]() |