Islám přehled
Karen Armstrong
Žádné jiné náboženství není obestřeno obavami z neznámého tak jako islám, náboženství, které se jako jediné může pochlubit stoupajícím počtem přívrženců. Mezi obvyklé představy Evropana či Američana o islámu patří jeho extrémní formy - terorismus, diktátorské režimy nebo utlačování žen. Tato kniha se pokouší tento jednostranný pohled poopravit: poukazuje na myšlenkovou bohatost a komplexnost islámského učení v otázkách věroučných, ale i právních či etických. Podává přehled dějin islámu od Muhammadova vystoupení přes rozrůznění šířící se nové víry v tak odlišných místech světa, jako je Arabský poloostrov, severní Afrika, Persie a Indie. Evropskému čtenáři poskytuje příležitost uvědomit si tváří v tvář jinému svou vlastní identitu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Islám. Přihlašte se a napište ho.
Autorka je typickou představitelkou soudobého křesťanského liberalismu, který dává všem náboženstvím váhu božského zjevení, pouze jinak pochopeného. Tím je bohužel i tato její kniha silně olivněna a veškerou její znalost reálií jakož i množství jejích spisů na tato témata to snižuje na úroveň neobjektivní ideologizace. Špatné.
Kniha Islám v seznamech
1996 | Dějiny Boha |
2006 | Krátká historie mýtu |
2008 | Islám |
2006 | Buddha |
2012 | Velká transformace - Svět v době Buddhy, Sokrata, Konfucia a Jeremjáše |
Komentáře a hodnocení rozhodně nevypovídá o tom, jak moc přínosná kniha je. Historický kontext vysvětluje naprosto skvěle, autorka však předpokládá určitou znalost Islámu a dějin arabských zemí. Apologetický tón jsem příliš nevnímal, spíše nastínění problematiky z jiného úhlu.
Kapitola o islámském fundamentalismu byla zbytečná, respektive se dala napsat daleko lépe.
Problémem byly spíš filosofické pasáže, kterých je v knize opravdu hodně a jsou vlastně o ničem.