Izrael. Země, kterou nikdo nechápe přehled

Izrael. Země, kterou nikdo nechápe
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505226/bmid_izrael-zeme-kterou-nikdo-nechape-Xwi-505226.jpg 4 38 38

Izrael je geograficky malá země, která ale už celá desetiletí zůstává středobodem světové politiky a hýbe dějinami. Trvalá pozornost světových médií i veřejnosti rozdělila společnost na celé planetě na dva nesmiřitelné tábory. Jedni Izrael z duše nenávidí, druzí ho bezmezně milují. I když se zdá, že každý má na židovský stát vyhraněný názor, kolik lidí ale skutečně zná fakta? Izraelská producentka a aktivistka Noa Tishby, která žije v USA, předkládá zbrusu nový a svěží pohled na zemi, jež rozděluje svět. Její neotřelý portrét Izraele nabízí originální vysvětlení mnoha nejasností a překroucených skutečností, vyvrací lži a polopravdy. Je Izrael rasistický stát, nebo jediná demokracie a ostrůvek svobody na Blízkém východě? Kdo chce mír na Blízkém východě a kdo ne? Kdy se objevil palestinský národ? Proč je moderní nesnášet Izrael? Noa Tishby poutavě popisuje vznik, vývoj i současnost své země a umně splétá rodinné a osobní zkušenosti s útržky historie a politiky. A předkládá obraz Izraele tak, jako to možná dosud ještě nikdo neudělal.... celý text

Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Zeď

Israel: A Simple Guide to the Most Misunderstood Country on Earth, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Izrael. Země, kterou nikdo nechápe. Přihlašte se a napište ho.

ctenarJanaIb9p
23.06.2024 5 z 5

Podle mě je zdánlivě "jednoduchý" styl psaní záměrem, aby byla kniha přístupnější širšímu okruhu čtenářů. Obsah knihy rozhodně jednoduchý není. Kniha nabízí velkou šíři informací o Izraeli a Palestině a často zachází do značných detailů a navíc je významně ozdrojovaná. Je to podle mně velmi cenná kniha, zvlášť v dnešní situaci rostoucícho vlivu tzv. "liberálniích" skupin, jejichž skutečným cílem žádný mír ani prosperita v oblasti není.

barbara7379
02.06.2024 1 z 5

Nedočetla jsem to... Autorka to píše takovým diblíkovským teenagerským stylem. Asi je cílová skupina pod dvacet let... nevím. Taky hodně psala sama o sobě, jak ona něco v Izraeli, jak ona něco dělala, něco prožila... Neříkám, že je to špatná kniha, jen určitě to není formát pro mě.

jan7642
20.05.2024 5 z 5

Výborná kniha pro ty, kteří se v Izraelsko-Palestinské (Izraelsko-Arabské) problematice orientují jen povrchně nebo vůbec. Čtivou formou vysvětlen historický kontext, sionismus, život v Izraeli, situaci od vzniku státu, atd. Autorka má navíc zajímavou rodinnou historii, která se knihou táhne jako červená nit.

Spoustu pasáží jsem si zvýraznil a hodlám si je stručně vypsat.

Jen škoda, že české nakladatelství celkem odfláklo korekturu, tolik chyb v knize jsem snad ještě neviděl. I tak ale doufám, že vydají v českém překladu i druhou knihu autorky „Uncomfortable Conversations with a Jew“.

Kniha Izrael. Země, kterou nikdo nechápe v seznamech

Autorovy knížky