Já Maja přehled
Maja Michajlovna Pliseckaja
Maja Plisecká, slavná primabalerína moskevského Velkého divadla, u jejíchž nohou ležel celý baletní svět. Po několika nezdařených pokusech vypsat své osudy ve spolupráci s novináři, se chopila pera a vylíčila svůj nelehký, tragikou a triumfy naplněný život sama - od tanečních začátků v době stalinismu přes rozpad SSSR, až k současnému politickému chaosu.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: 1997 , Ikar (ČR)Originální název:
Ja, Maja Pliseckaja, 1994
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já Maja. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Já Maja v seznamech
Je skvělé, že kniha jedné z nejslavnějších primabalerín světa, byla přeložena i do češtiny. Kniha je nejen výpovědí Maji Plisecké, její autobiografií, ale i výpovědí doby, ve které žila. Kniha má narozdíl od všech baletních publikací i historicko-politický přesah, takže čtenář, pokud není z baletního oboru, si ji užije stejně tak jako vášnivý baletoman.
Tato kniha je jednou z mála, kterou bych určitě zavedla jako povinnou školní literaturu na Taneční konzervatoře. Talent a štěstí totiž nestačí, aby se z “ošklivého kačátka” stala překrásná labuť!