Já, robot přehled
Isaac Asimov
Isaac Asimov – při tomto jménu se všem příznivcům a čtenářům SF vybaví dvě věci – románový cyklus Nadace a hlavně: tři zákony robotiky. Jakže znějí? 1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. 2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem. 3. Robot musí sám sebe chránit před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Tvůrcem a otcem celé robotické etiky je právě americký spisovatel Isaac Asimov. V této dnes již klasické sbírce nacházíme jedny z nejlepších povídek, jaké kdy byly na toto téma napsány. A nelze jen dodat, že myšlenky v nich obsažené nijak nestárnou – spíše naopak.... celý text
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 2000 , TritonOriginální název:
I, Robot, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já, robot. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Konečně jsem dosáhla další mety klasické sci-fi a jsem z tohohle skoro 75letého staříka nadšená. Já robot je opravdu krásné čtení, od úvodní něžné němé chůvy Robbieho po (humanoidního?) světového koordinátora Byerleyho. I strohá sympaťačka, robopsycholožka Susan Calvinová, mě jako průvodce historií vývoje robotů a jejich psychiky bavila. A původní tři zákony robotiky jsou naprosto geniální a hned v úvodu mi připomněly přátelského robota Baymaxe z naší oblíbené rodinné disneyovky Velká šestka.
1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
2.Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
3. Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním, nebo druhým zákonem.
Prezentováno jako kniha povídek, ale povídky na sebe navzájem navazují. Vlastně jsou i v časovém sledu, takže na to bacha :-)
A jak se líbilo? Ano, líbilo. Poslední povídka byla sice až příliš odborná či filozofická, ale jako celek dobrý.
Knižní novinky (30. týden)
25.07.2021
„Robotovi můžeš důvěřovat neskonale víc než lidské chůvě. (Robbie)“
„Nesvěřím svou dceru stroji – ať si je jak chce chytrý. Nemá žádnou duši a nikdo neví, co si vlastně myslí. (Robbie)“
„V New Yorku vydali nařízení, podle kterého mezi západem a východem slunce roboti nesmějí na ulici. (Robbie)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Já, robot v seznamech
v Přečtených | 2 388x |
roboti povídky zfilmováno americká literatura sci-fi
Část díla
1993 | Já, robot |
2009 | Nadace a Říše |
1993 | Konec Věčnosti |
2010 | Druhá Nadace |
Velmi příjemné překvapení - čekala jsem v podstatě čisté sci-fi a dostala jsem k tomu ještě humor a detektivku. Také jsem se trochu bála, že tak staré povídky nebudou mít dnes už takový dopad, ale jsou opravdu nadčasové a fandům žánru nelze než doporučit.