Ja, robot přehled
Isaac Asimov
Majstrovský kultový román o ľudskosti, robotike a hlbokej sonde do zmyslu života. Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. V kultovej zbierke poviedok Ja, Robot Isaac Asimov zadefinoval tri zákony robotiky, ktoré majú slúžiť na ochranu ľudí pred robotmi. Prvý z nich znie: Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo. Druhý: Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom. No a tretí hovorí: Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom. Čo sa však stane, ak robot začne spochybňovať svojho stvoriteľa? Môže mať robot zmysel pre humor? A dokáže klamať? Ako potom rozlíšiť robota od človeka? Talentovaná robopsychologička Susan Calvinová stála pri zrode umelej inteligencie. Pomohla robotom zhmotniť sa zo snov na skutočné vedecké výtvory a zapísala sa do dejín robotiky.... celý text
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 2021 , LindeniOriginální název:
I, Robot, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ja, robot. Přihlašte se a napište ho.
Tak nějak jsem si kvůli stejnojmennému filmu myslel, že jde o stejný příběh... A ejhle, ona je to sbírka povídek. A, upřímně, úplně mě nenadchla. Všechny ty povídky jsou takové překombinované a prvoplánové, postavené na dialogu a jedné myšlence, ke které pak jakoby byl dopasován dokolečka příběh. Čekal jsem něco objevnějšího, více k zamyšlení... Prostě intelektuální hrátky s mizivým vztahem k realitě, pokusy o politické a společenské úvahy podobné jako v sérii Nadace (kterou vyloženě kazily). Za zmínku stojí asi jen povídka poslední, kde lidstvo řídí Stroje tak, aby se mělo dobře a zabraňují mu například válčit... Tam jsou ohledně našeho směřování poměrně zajímavé myšlenky.
"Ale vy mi říkáte, Susan, že Společnost pro humanitu má pravdu, když tvrdí, že lidstvo už ztratilo možnost rozhodnout o své budoucnosti.“
„Tu ve skutečnosti nikdy nemělo. Bylo vždy vydáno na milost a nemilost hospodářským a sociologickým procesům, které nechápalo – rozmarům počasí a válečné štěstěně.
Co dodat?Mám ráda knížky které napsal pan spisovatel Asimov.Je to klasika kterou by čtenář sci-fi měl znát.
Knižní novinky (30. týden)
25.07.2021
„Robotovi můžeš důvěřovat neskonale víc než lidské chůvě. (Robbie)“
„Nesvěřím svou dceru stroji – ať si je jak chce chytrý. Nemá žádnou duši a nikdo neví, co si vlastně myslí. (Robbie)“
„V New Yorku vydali nařízení, podle kterého mezi západem a východem slunce roboti nesmějí na ulici. (Robbie)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Ja, robot v seznamech
1993 | Já, robot |
2009 | Nadace a Říše |
1993 | Konec Věčnosti |
2010 | Druhá Nadace |
Scifi klasika, kterou doporučuji každému. Je to spíše taková sbírka filosofických úvah. Mně to sedělo a bavilo mě to.
Film je o něčem totálně jiném.
Slyšeno jako audiokniha