Ja, robot přehled

Ja, robot
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474090/bmid_ja-robot-92j-474090.jpg 4 1640 1640

Majstrovský kultový román o ľudskosti, robotike a hlbokej sonde do zmyslu života. Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. V kultovej zbierke poviedok Ja, Robot Isaac Asimov zadefinoval tri zákony robotiky, ktoré majú slúžiť na ochranu ľudí pred robotmi. Prvý z nich znie: Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo. Druhý: Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom. No a tretí hovorí: Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom. Čo sa však stane, ak robot začne spochybňovať svojho stvoriteľa? Môže mať robot zmysel pre humor? A dokáže klamať? Ako potom rozlíšiť robota od človeka? Talentovaná robopsychologička Susan Calvinová stála pri zrode umelej inteligencie. Pomohla robotom zhmotniť sa zo snov na skutočné vedecké výtvory a zapísala sa do dejín robotiky.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Lindeni

I, Robot, 1950

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ja, robot. Přihlašte se a napište ho.

mnohoknih
18.02.2025 4 z 5

Tak vida, i povídky jsou napsat tak, aby to byl ucelený příběh. Rozhovory s robopsycholožkou výborně nastiňují svět s roboty a následně stroji. I pro čtenáře je postup uchopitelný. První povídka je velmi roztomilá, o robotí chůvě a jejím svěřenci. Poslední je velmi filozofická o tom, jak stroje dodržují 1.zákon. A mezi tím se dobře bavíme. Myslím, že více slov by bylo jen nošením dříví do lesa. Vyplatilo se přečíst i doslov, protože teď vím, jak šokujícím způsobem autor zemřel.

kobe
27.01.2025 5 z 5

Klasika od klasika!

PetrCepek
12.01.2025 5 z 5

Moje oblíbené čtivo mládí, středního věku a nyní i v období zralosti. Nikdy nezklame.

Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021

Robotovi můžeš důvěřovat neskonale víc než lidské chůvě. (Robbie)

Nesvěřím svou dceru stroji – ať si je jak chce chytrý. Nemá žádnou duši a nikdo neví, co si vlastně myslí. (Robbie)

V New Yorku vydali nařízení, podle kterého mezi západem a východem slunce roboti nesmějí na ulici. (Robbie)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Ja, robot v seznamech

v Přečtených2 440x
v Mé knihovně594x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)