Ja, Robot přehled

Ja, Robot
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503330/bmid_ja-robot-naC-503330.jpg 4 1586 1586

Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. V kultovej zbierke poviedok Ja, Robot Isaac Asimov zadefinoval tri zákony robotiky, ktoré majú slúžiť na ochranu ľudí pred robotmi. Prvý z nich znie: Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo. Druhý: Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom. No a tretí hovorí: Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom. Čo sa však stane, ak robot začne spochybňovať svojho stvoriteľa? Môže mať robot zmysel pre humor? A dokáže klamať? Ako potom rozlíšiť robota od človeka? Talentovaná robopsychologička Susan Calvinová stála pri zrode umelej inteligencie. Pomohla robotom zhmotniť sa zo snov na skutočné vedecké výtvory a zapísala sa do dejín robotiky.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

I, Robot, 1950


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ja, Robot. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (208)

Renatka11
21.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Konečně jsem dosáhla další mety klasické sci-fi a jsem z tohohle skoro 75letého staříka nadšená. Já robot je opravdu krásné čtení, od úvodní něžné němé chůvy Robbieho po (humanoidního?) světového koordinátora Byerleyho. I strohá sympaťačka,  robopsycholožka Susan Calvinová, mě jako průvodce historií vývoje robotů a jejich psychiky bavila. A původní tři zákony robotiky jsou naprosto geniální a hned v úvodu mi připomněly přátelského robota Baymaxe z naší oblíbené rodinné disneyovky Velká šestka.

1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
2.Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
3. Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním, nebo druhým zákonem.

Maraiser
14.09.2024 4 z 5

Prezentováno jako kniha povídek, ale povídky na sebe navzájem navazují. Vlastně jsou i v časovém sledu, takže na to bacha :-)
A jak se líbilo? Ano, líbilo. Poslední povídka byla sice až příliš odborná či filozofická, ale jako celek dobrý.


p.stranska
02.09.2024 5 z 5

Audiokniha, kterou velmi dobře načetl Milan Neděla. Tady jsem ze začátku nepochopila, že jde o povídky, takže jsem pořád přetáčela zpět v domnění, že mi snad něco uteklo, že děj nějak nesedí. No jo, i to se stává. Pan Neděla na to nijak neupozornil a uváděl pouze čísla kapitol, tak mě to netrklo. Pochopila jsem až skoro na konci knihy a pak mi to všechno došlo. I tak ale musím hodnotit všemi hvězdičkami. Jak už zde bylo napsané, dílo je vizionářské, nadčasové, poučné. A baví i ty čtenáře, které roboti jako takoví vůbec nezajímají, protože je tam psychologický přesah, kdy je každý donucen se zamyslet.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021


Citáty z knihy (31)

Robotovi můžeš důvěřovat neskonale víc než lidské chůvě. (Robbie)


Nesvěřím svou dceru stroji – ať si je jak chce chytrý. Nemá žádnou duši a nikdo neví, co si vlastně myslí. (Robbie)


V New Yorku vydali nařízení, podle kterého mezi západem a východem slunce roboti nesmějí na ulici. (Robbie)


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Ja, Robot v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených2 374x
ve Čtenářské výzvě217x
v Doporučených163x
v Knihotéce581x
v Chystám se číst495x
v Chci si koupit128x
v dalších seznamech29x