Nejhorší obavy přehled
Tom Clancy
Svět na pokraji 3. světové války. Tento román z prostředí špionážních služeb vysvětluje v prologu situaci za izraelsko-syrské války z roku 1973, během níž měly být ze strany Izraelců nasazeny i atomové bomby, na poslední chvíli však od tohoto nápadu ustoupili, ale ve zmatku na letišti přece jen jedno letadlo odlétlo s podivnou, velkou snad přídavnou nádrží. Z formace čtyř letadel, v níž bylo i toto, se žádné nevrátilo, ona „nádrž“ dopadla na políčko chudého zemědělce, neexplodovala a zaryla se do země.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1999 , BB artOriginální název:
The Sum of All Fears, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejhorší obavy. Přihlašte se a napište ho.
Škoda, že je kniha tak zbytečně natažená. Přitom příběh je zajímavý a nepříjemně realistický. Obávám se, že k rozpoutání světového konfliktu skutečně stačí kumulovat nepochopení stimulované dílem ješitností a dílem arogancí. Nejhorší však je, že od takových nepochopení nejsme zrovna daleko.
Opět jsem si knihu přečetl po cca 20 letech od českého vydání a stále velmi uchvátí. Prostě Tom Clancy to uměl. Strhujícím způsobem vylíčit dramatické události, politické půtky, ale i něžné chvilky Jacka a Cathy Ryanových. Tehdy po vydání to byla tuším moje první "ryanovka" a působilo to na mě naprosto úžasně. Dnes je podobných knih asi spousty, ale Jack Ryan je jen jeden. Vzhůru tedy k jeho dalším dobrodružstvím.
Zfilmováno
Nejhorší obavy (2002)
Kniha Nejhorší obavy v seznamech
2003 | Bez výčitek |
1995 | Hon na ponorku |
2000 | Rudá bouře |
2000 | Duhová šestka |
1994 | Vysoká hra patriotů |
Kniha super, z Ryanova vesmíru jedna z mých nejoblíbenějších. Mírně proškrtat by jí určitě pomohlo, ale i tak se čte dobře a člověk to zhltne. Po zhruba dvaceti letech od prvního přečtení mi ale vadí extrémní koncentrace rozumných lidí - především politiků. Představa, že se světoví státní a náboženští vůdci shodnou na ideálním mirotvornem řešení mi dnes připadne jako totalni sci-fi. V dalších dílech, jak Jack Ryan postupuje potravinovým žebříčkem vzhuru, je to ještě patrnější. Nicméně, když se od toho oprostite, je kniha super a další díly ještě lepší. Akorát vydání z roku 99, které ma tak deset kilo, se neda vůbec číst