Jak číst film přehled
James Monaco
Jedna z nejčtenějších populárně naučných knih o filmu popisuje nejen jeho technologie, ale i jazyk, teorii a vývoj. Pro mnohé milovníky filmu je tato kniha "biblí". Kniha odkrývá také vztah filmu k ostatním druhům umění a prostředkům masové komunikace (divadlo, fotografie, malířství, hudba, literatura). Zachycuje i další elektronická média a multimediální prostředky a dále fenomény jako například kyberprostor či virtuální realita. Kniha je doplněna fotografiemi, rejstříky, bibliografií a chronologickým vývojem médií. Od knihy z roku 1977, kdy vyšla v USA poprvé, se toto přepracované a rozšířené vydání liší zejména v obsáhlejším úvodem, bibliografií a v počtem obrázků a diagramů. Všechny významné změny z poslední doby jsou zde rovněž zachyceny. Jak číst film je vynikající čtení pro příznivce moderních médií, ale zejména dokonale poslouží jako materiál pro výuku středních i vysokých škol. "Stále více mám pocit, že filmy je nutné chápat v kontextu médií obecně - vlastně bych se odvážil tvrdit, že filmy je nejlepší považovat za další stupeň lidské komunikace.“ James Monaco... celý text
Literatura naučná Umění
Vydáno: 2004 , Albatros (ČR)Originální název:
How to Read a Film, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak číst film. Přihlašte se a napište ho.
Táto kniha odpovedá na všetky otázky, ktoré si konzument filmu kladie. Ozrejmuje celé pozadie fenoménu zvaného film a všetko čo s ním súvisí. Nie je to žiadna brožúrka, preto chvíľu trvá, kým sa ňou človek prekúše, stojí však za to. Pre každého filmového nadšenca samozrejmosť.
Kniha Jak číst film v seznamech
Docela zajímavá kniha, která je nicméně místy plná odborného žargónu, který je nutné si vyhledávat ve slovnících. V knize jsou upřednostňovány filmy vyšší umělecké kvality, které, když je shlédnete, jsou bytostně nudné a zdlouhavé. Z knihy jsem se dozvěděl spoustu informací o technice projekce. O politickém a ekonomickém hledisku filmu a jiné. Tyto informace jsou těžko dohledatelné na internetu. Kapitola o médiích je zajímavá. Poslední kapitola o internetu a digitálních médiích je vzhledem k době vydání knihy zastaralá.