Jak Island změnil svět přehled

Jak Island změnil svět https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503656/bmid_jak-island-zmenil-svet-7U7-503656.jpg 3 17 17

Chcete vědět, kdo byl skutečným objevitelem Islandu? Jak to bylo s vůbec prvním parlamentem na světě? Jak výbuch islandské sopky ovlivnil Velkou francouzskou revoluci? Co má společného Island a Apollo 11? Jak Island ovlivnil průběh druhé světlové války, ukončil tu studenou a stál u vzniku státu Izrael? Publicista a reportér Egill Bjarnason nastínil ve své knize tyto a mnohé jiné souvislosti mezi Islandem a zbytkem světa a velmi čtivou formou přiblížil úžasnou historii, kulturu a způsob života obyvatel tohoto udivujícího ostrova. Tak trochu jiný pohled na Island, Islanďany, islandskou historii a význam této ostrovní země ve světovém kontextu.... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

How Iceland Changed the World , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak Island změnil svět. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Bustedka
11.01.2024 3 z 5

"Rychlá a zběsilá jízda tisícem let dějin", "kniha bohatá na zábavné anekdoty"... akorát, že moc ne.
Je to prostě klasická kniha o historii Islandu. Poměrně dobře napsaná. Pokud vás ale vysloveně historie nebaví a spíš hledáte fun facty, bavit bás bude především obálka. Ta je totiž skvostná.
Zábavné to není ani trochu. Některé kapitolly byly zbytečně delší, než by musely být. Navíc vzhledem k povaze knihy mi chyběly jakékoliv ilustrace, fotografie, prostě cokoliv, co by trochu rozmnělnilo 276 stran textu.

helena8303
03.09.2023

Knížka se mi dostala do ruky náhodou, měla jsem o Islandu jenom mastnou potuchu. Že tam asi nerostou banány a neběhají antilopy.
Autor je zapálený milovník Islandu a podal čtenáři hromadu informací, čtivým a zábavným způsobem. Je rozený vypravěč a čtivě by zpracoval i návod na čištění filtru u pračky.
Od počátků až k dnešku, zkrátka počasí nic moc, ale rozhodně se tam nenuděj.
Pan Bjarnason je člověk otevřené mysli, s nadhledem bere i různé pohromy, prostě všechno zlé je k něčemu zase dobré a přežít se dá všechno.
Z knížky se na mne přenesl kousek autorova optimismu. Potřebovala jsem to jako sůl.
( Jenom jsem někdy váhala, jestli mě pan Bjarnason trochu chvílema netahá za nohu. Ale i kdyby, trošinku nadsázky nezaškodí, plný počet bodů. Za dobrou náladu, kterou je ten spisek přímo prosáklý. A přenesl ji i na mne. )


marketa2384
12.05.2023 3 z 5

Vyrážíme na Island, tak pro mne některé informace byly dosti zajímavé a kniha se nečetla vůbec špatně. Možná motivace pro přečtení byla větší než čtivost - ale už se tam těším!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)

16.10.2022


Citáty z knihy (2)

Ľudia niekedy vtipkujú, že Island má v skutočnosti len dve ročné obdobia: veľkú zimu a malú zimu.


Sopka Eyjafjallajökull - vyslovuje sa Hej, aj fialový jogurt, ak to poviete dosť rýchlo.


Kniha Jak Island změnil svět v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit16x

Štítky knihy

Island

Autorovy knížky

2022  69%Jak Island změnil svět