Jak jsem vyhrál válku přehled
Patrick Ryan
Pohled na válku z božské perspektivy vládců a vojevůdců, čerpaný ze samolibých vzpomínek, vybraný z příhodných deníků a důkladně prošpikovaný dodatečnou jasnozřivostí, vykouzluje z chaosu navzájem nesouvislých událostí přehledný obrázek. Ten se dobře vyjímá v pamětech pánu jedině zodpovědných za vítezství v bitvách druhé světové války odměněných poctami a vyznamenánímí. Nenápadným svědkům těcho událostí, kteří je viděli zcela jinak, však nezbyalo ne si z nich dělat legraci, aby se nerozplakali.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1994 , Knižní klubOriginální název:
How I Won the War, 1963
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak jsem vyhrál válku. Přihlašte se a napište ho.
Tento typ suchého anglického humoru mě vyloženě minul. Nejvíce mě bavila asi kritika armády a absurdit, které jsou s ní spojené. Těch kritických komentářů skrytých za humor je zde poměrně dost. Ale jako celek dle mého kniha selhává. Navíc se vyhýbá tomu, co je na válce nejhorší a co její naprosto integrální součástí. Smrti, utrpení a barbarství.
Bohužel. Kniha mě opravdu nebavila, ale protože nerad nechávám rozečtené knihy, dočetl jsem ji. Možná nejsem cílovka pro komediální literaturu, ale téhle knize jsem dal šanci, kterou u mě bohužel nevyužila. Děj mi přišel nesourodý a zmatený, často jsem vůbec netušil, kde se hlavní hrdina nachází, o čem mluví nebo co vlastně dělá (což bylo dáno asi tím, že jakmile vás něco nebaví, tak tomu věnujete menší pozornost). Nechci být úplně nespravedlivý – některé kapitoly byly lepší a párkrát jsem se i pousmál, ale celkově jsem čekal něco úplně jiného. Možná je to jen o mém vkusu, ale kniha mě zkrátka neoslovila.
41%
Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)
27.08.2023
Kniha Jak jsem vyhrál válku v seznamech
v Přečtených | 1 871x |
druhá světová válka (1939–1945) smích absurdní humor světová literatura satirické romány
Skrýt reklamy
Kniha je už dnes možná trochu zastaralá, nicméně její humor mě stale bavil a komediální pohled na válku mi nevadil. Myslím, že to skvěle využívá toho, že tragédii od komedie dělí vlastně jen kousek. Z knihy jsem se dozvěděla trochu více o fungování armády.