Jak přicházejí sny přehled
Richard Matheson
Po životě existuje mnohem víc: konec je právě začátkem. Hlavním hrdinou románu Jak přicházejí sny je muž středního věku Chris, který zemře při automobilové nehodě a dostane se do nebe – do krajiny, která je spíše stavem mysli nežli konkrétním místem. Neexistuje zde utrpení a vše se děje podle představa přání zdejších obyvatel. Po nějaké době se Chris od bratrance Alberta, který je v této zaslíbené zemi jeho průvodcem a andělem strážným, dozví, že jeho milovaná žena Ann spáchala ze žalu nad manželovou smrtí sebevraždu, a dostala se tak do pekla, nižší roviny posmrtné existence. Chris se přes Albertovo varování a veškeré překážky rozhodne, že svou Ann z pekelných spárů vysvobodí, aby mohli žít navždy spolu...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , XYZ (ČR)Originální název:
What Dreams May Come, 1978
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak přicházejí sny. Přihlašte se a napište ho.
Styl průměrný, jazyk omezený a záhrobní bedekr plný klišé. I popový film Duch mi připadal zajímavější.
Čekala jsem duchařskou fantasy, a čeho se mi dostalo? Esotericko-náboženské osvětové propagandy, se seznamem použité literatury dlouhým jak týden před výplatou. Takový turistický průvodce po záhrobí, s detailním výkladem, kdo, kde, jak... akorát málokde s odpovědí "proč". Chtělo by se napsat - aktualizovaná Dantova Božská komedie s výraznou nálepkou "pro chudé". A pokud se nepletu, tenhle žánr přestal být aktuální někdy před 400 lety. Hm, zrovna tohle bych u celkem známého autora mystery horrorů nehledala.
Za normálních okolností bych tuhle knížku patrně poslala rovnou do odpadu, jelikož na teorie o posmrtném životě, reinkarnacích a podobně hledím s obrovskou rezervou. Jenomže... už delší dobu se plácám v drsné emocionálně vyčerpávající bažině a příběh neuvěřitelné lásky Chrise k Ann mě naprosto šokujícně nadobro dostal. Určitou pasáž jsem obrečela jak tři želvy dohromady. A jiná mě zase přiměla k tvrdému zamyšlení nad vlastním životem.
Asi není nikdy pozdě překousnout svou hrdost, omluvit se a poděkovat...
Což je ponaučení, které mi tahle knížka dala. Rozhodně s tím ale není třeba čekat, až to na tomto světě zabalíme.
Tříhvězdičkové hodnocení je aritmetickým průměrem literární úrovně /ta za moc nestála/ a ryze subjektivního psychoterapeutického efektu /právě naopak/.
Kniha Jak přicházejí sny v seznamech
zfilmováno sny posmrtný život umírání duchařské romány záhrobí
Skrýt reklamy
Kniha mi byla doporučena a četla jsem ji s velkým očekáváním - možná právě proto jsem nyní trochu zklamaná.
Posmrtný život a jeho jednotlivé sféry bylo rozhodně zajímavé prozkoumávat, děj "lásky až za hrob" příjemně plynul a zajímalo mě, jak to celé dopadne, ale zároveň to bylo ploché, nevtáhlo mě to tak, jak jsem doufala a mrzel mě ten ztracený potenciál příběhu. Jsem docela cíťa, která všude, kde se to jen trochu nabízí, uroní slzu, a tady to nějak, bohužel, nestačilo, byť by se to zrovna u tohoto titulu dalo očekávat.
Trochu hlubší péče by si to rozhodně zasloužilo, ale špatné čtení to není.