Jak se jmenuje tahle knížka přehled
Raymond Merrill Smullyan
V novém, upraveném vydání vychází tato slavná kniha amerického matematika, v níž nás zve třeba na ostrovy poctivců a padouchů, do světa Alenky v říši divů a za zrcadlem a Shakespearova Benátského kupce, k inspektoru Fishtrawnovi ze Scotland Yardu, mezi vlkodlaky nebo za hrabětem Draculou. Autor nám představuje 271 hádanek, chytáků či logických paradoxů a pro kontrolu samozřejmě nabízí i jejich podrobná řešení. Hravou a vtipnou formou nás uvádí například do světa výrokové logiky a teorie množin včetně proslulého Gödelova principu. Úlohy jsou vhodné pro všechny milovníky záhad a logiky i pro ty, kdo se chtějí zdokonalit v řešení některých částí testů obecných studijních předpokladů.... celý text
Hobby Věda Matematika a logika
Vydáno: 2015 , PortálOriginální název:
What is the Name of this Book?, 1981
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak se jmenuje tahle knížka. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Celkem zábavná knížka, tedy alespoň některé pasáže. Některé části byly příliš jednotvárnými variacemi jedné hádanky. Také se mi nelíbily hádanky s řešením typu: Tenhle problém nemá žádné řešení, popř. autor uvedl chybné informace - ty podle mě neměly být do knihy vůbec zařazeny.
Velmi se mi naopak líbily příběhy, hádanky a vtípky s reálnými osobnostmi.
Mohu hodnotit jedině kladně a plným počtem, neboť nemám jedinou výtku. Kniha je pro mě přínosem a zpestřením, přestože bych spíš měla propadat jemné beznaději, která by vycházela z mé absolutní neschopnosti na poli logiky a matematiky. Nicméně opak je pravdou. Jsem pyšná, že se mi ještě nezavařil mozek a ještě si s autorem užijeme spoustu legrace, protože se ke knize míním vracet! Celou recenzi najdete na blogu, odkaz v profilu
Kniha Jak se jmenuje tahle knížka v seznamech
Tuhle knihu jsem jako kluk zbožňoval. Trávil jsem hodiny řešením těch všelijakých hádanek!