Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili přehled
Zdeněk Šmíd
Vodáci série
Netradiční cestopis líčí příhody skupiny přátel (známé z autorových předchozích knížek), tentokrát v Mexiku a v Guatemale. Vyprávění je vtipné i poučné - autor prokládá příběh stručným popisem obou zemí, jejich historie i kulturních památek a exotické přírody. Čtenář se tak dozví mnoho zajímavostí o Mexiku a Guatemale i o Mayích, jejich historii a o jejich současných potomcích. - Na závěr je připojen španělsko-český slovníček, seznam použité literatury a medailonek o autorovi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili. Přihlašte se a napište ho.
Autora běžně nečtu, ale pro nadcházející dovolenou v Mexiku jsem chtěla přečíst něco zábavnějšího než je cestovní průvodce a tento netradiční cestopis mě docela bavil. Kdysi jsem viděla seriál ze života této vodácké party, ale ke knihám jsem se dostala až teď. Humor Zdeňka Šmída je pohodový, inteligentní a fakt mi sedl. Kapitoly plné úsměvných dobrodružství vodácké party jsou proloženy stručnými úryvky s informacemi o kultuře a památkách navštívených míst.
Tyto krátké pasáže mě osobně bavily moc.
V rámci nadcházejících cest už mám připraveny i Bubny Berberů a Za písní Severu takže k autorovi se určitě vrátím.
Autor vytvořil pěknou kombinaci cestopisu a dalších příhod svých hlavních hrdinů tentokrát na cestě do Mexika a Guatemaly. Poznal jsem něco více z historie a i současného života v těchto zemích. Vše je napsáno jeho pěkným stylem a humorně.
Kniha Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili v seznamech
Po přečtení vynikajícího románu Cejch, jsem musela zkusit od Z.Šmída ještě něco jiného. První kniha, která se ke mě dostala byla právě tato expedice kamarádů a již zkušených cestovatelů na území Mayů. Při líčení jejich dobrodružné cesty jsem se hodně pobavila a často i srdečně zasmála. Jejich putování jsem si doplnila na pár videodokumentech, které jsem našla na You Tube. Je to opravdu krásná a zajímavá destinace, ale také nebezpečná. Jinak se mi styl psaní a hlavně humor moc líbí. Asi si nějakou další autorovu knihu koupím, abych jí měla doma po ruce, až si budu chtít přečíst něco pro zasmání