Jak umírá demokracie přehled

Jak umírá demokracie
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394145/bmid_jak-umira-demokracie-kma-394145.JPG 4 127 127

Když Donald Trump vyhrál volby, mnozí si položili otázku, o níž si nikdo nemyslel, že si ji budeme klást: Je demokracie v USA v ohrožení? Steven Levitsky a Daniel Ziblatt, profesoři Harvardovy univerzity, se rozpadem demokracií v Evropě a Latinské Americe zabývají již více než dvacet let. Oba si myslí, že odpověď na výše položenou otázku je ano. Demokracie už dnes neumírá s výstřely – během revolucí nebo vojenských pučů –, ale pomalu, neustálým ochabováním „hlídacích psů demokracie“, tedy justice a tisku, a rostoucí erozí základních politických norem. Ještě stále však máme možnost cestu k autoritářskému režimu opustit. Levitsky a Ziblatt staví na desítkách let výzkumů a široké řadě historických a globálních příkladů sahajících od Evropy třicátých let k dnešnímu Maďarsku, od Turecka a Venezuely až po americký Jih během platnosti zákonů Jima Crowa. Ukazují na nich, jak demokracie umírá – a jak může být ještě zachráněna.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Prostor
Originální název:

How Democracies Die , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak umírá demokracie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

Bustedka
včera 5 z 5

Kniha, kterou by si měl každý přečíst, protože jak píše Tabery v předmluvě: "Společnost, která ztratí zájem o svou budoucnost, nedopadne dobře."

"K nejironičtějším momentům umírání demokracií patří to, že její obrany je často využíváno jako záminky k jejímu podvracení."

Populisté se vymezují proti politickému establishmentu - prohlašují, že reprezentují hlas "lidu" a vedou válku proti všemu, co označují za zkorumpovanou a konspirující elitu. Populisté mají sklon popírat legitimtu zavedených stran a obviňují je, že jsou nedemokratické, a dokonce nevlastenecké. Tvrdí voličům, že existující systém ve skutečnosti demokratický není, že se ho elita zmocnila, zkorumpovala ho a zmanipulovala. Slibují, že tuto elitu pošlou, kam patří, a moc vrátí "lidu".

Levitsky a Ziblatt píší, že populisté tu byli vždy, ale dnešní vlády se snaží být tak demokratické a bojí se, aby je někdo neobvinil z nedemokratičnosti, že všem to místo na výsluní dají s tím, že to lidi prokouknou. Jenže protože populisté nehrají úpně fair play, karty se trochu obrací v jejich prospěch

Clivicus
20.04.2024 4 z 5

Autoři správně postřehli vzestup krajní pravice v USA, ale vůbec se nezastavili a nezeptali, proč to tak je. To je asi hlavní vada knihy, že zcela opomíjí nátlak krajního liberalismus a progresivismu a jeho celospolečenské dopady nutící podobný jev na opačném konci politického spektra. Kdy jindy se přece nejhlasitěji ozývají konservativci, než kdy se ve společnosti rodí nové a nejisté (z jejich pohledu pochybné) věci? Stejného závěru by mohli dojít i při zkoumání Hitlerova vzestupu (nebo vůbec kdejakého fašismu v Evropě).
Z toho plyne dvojí nutnost pro levici i pravici, aby si jedni i druzí uvědomili, že demokratické hodnoty je s protější stranou pojí více než ideologická příbuznost s krajními kolegy.


SoukromyNosanek
06.02.2023 3 z 5

Kniha o historii americké demokracie vydaná příliš brzy. Už z toho je vidět jistá neobjektivita, kterou se autoři snaží vyvažovat, ne vždy se to ovšem daří. Takže zatímco dnes už víme, že největším Trumpovým prohřeškem bylo neuznání volební prohry a útok na Kapitol, v době vydání trnuli hrůzou z požadavku, aby voliči předložili platný osobní průkaz s fotkou (!). Jinak je alespoň první část snadno čitelná se zajímavými údaji nejen o USA, ale také třeba o Maďarsku, Chile, Venezuele a Turecku. Druhá polovina se už bohužel soustředí příliš na Ameriku a člověk může nabýt dojem, že za problémy dnešních USA můžou hlavně novodobí republikáni, znovuudělení volebního práva nebělošským obyvatelům a to, že už nepohodlní kandidáti nepodléhají atentátům. Což nevím, jestli je úplně dobrá zpráva pro svět.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jak umírá demokracie v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených156x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených9x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit46x
v dalších seznamech4x