Jak vidím svět přehled
Albert Einstein
Výbor z bohatého díla geniálního fyzika dává nahlédnout do jeho komplikovaného duševního světa nejen v oblasti fyziky, ale i gnoseologie, filosofie, sociologie a politiky. Ukazuje, že Einsteinův filosofický idealismus byl bohatě vyvážen jeho bojem za mír a socialistickým humanismem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak vidím svět. Přihlašte se a napište ho.
Albert Einstein se nám tu představuje svými úvahami o světě a o lidech jako člověk s hlubokým sociálním cítěním. Kniha je rozdělena do několika velkých kapitol a v té poslední jsou vědecké teorie včetně proslulé teorie relativity. Tato část byla pro mě už na čtení náročnější, přesto jsem i zde leccos pochopila :-)
Celkově je to zajímavý a lidský pohled na člověka, o němž si nepoučeni můžeme myslet, že měl v hlavě pouze fyzikální vzorečky.
O smyslu existence, o společnosti, o bádání, o náboženství, o dobru, zlu, o svobodě, o dětech, o politice, o fyzice..., tato kniha je opravdu o čem vypovídá název této knihy, je o tom "jak viděl svět" Albert Einstein. Čtení jsem si "dávkovala", četla pomaleji než ostatní knihy a moc se mi líbilo. V knize jsou i moc pěkné fotografie, což mě potěšilo, ponořila jsem se tím do začátků dvacátého století a tím víc jsem vplula do doby tohoto génia. Knihu přesně a pěkně popsala má oblíbená čtenářka "Filomena1961". Krásně jsem si početla a všem toto jedinečné čtení doporučuji i v této době, myšlení tohoto jedinečného člověka, nutí k zamyšlení i dnes.
Kniha Jak vidím svět v seznamech
fyzika Albert Einstein pacifismus
1993 | Jak vidím svět |
2005 | Teorie relativity a jiné eseje |
1995 | Z mých pozdějších let – Jak vidím svět II. |
1945 | Fysika jako dobrodružství poznání |
2005 | To nejlepší z Einsteina |
Těžce se hodnotí kniha která má být něčím osobním pohledem na svět.
Ale tak zkusím Vám říct jak vidím to jak vidí svět Einstein.
2/3 knihy byly o politice, Ja osobne jsem si šel k tomuto matematickému geniu pro vic matematiky a fyziky a dostal jsem tretinu knihy o Palestině.
Mnoho lidí zde píše o Einsteinově sociálním cítění a Ja si rikam socialni citeni mezi kym? Mezi svoji židovskou elitou? Prijde mi ze Einstein pohrdá některými lidmi jako zviraty.
Mluvi o suverenite a prosperitě sveho naroda na ukor jinych narodu s ledovým klidem bez spetky soucitu.
Mluvi o tom ze nacionalizace Palestinců je toxicka a zhoubná a je to hrozba pro klid v regionu.
Nacionalizace svetoveho židovstva, ziskani dominantni role v regionu Izraele ma prispet klidu a miru v regionu? Je zajimave cist slova matematického génia, ktery uveril svoji auře svetove celebrity a zacal se vyjadrovat k vecem ktere mu podle me nenalezeli a jeho celkovému odkazu to jen uškodilo.
Einsteina i po tehle zkusenosti obdivuju, dokaze s lehkosti mluvit o složitých matematicko/fyzikalnich tématech.
Za jeho praci k teorii relativity smekam klobouk.
Knize davam 3hvezdy prave za ty (v mych ocich) politicke bludy ktere v knize převažovaly.