Jako tygr ve sněhu přehled

Jako tygr ve sněhu
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524565/bmid_jako-tygr-ve-snehu-655b99302f41c.jpg 4 69 69

Píše se rok 1917, když hluboko v zasněžených horách okupované Koreji zachrání chudý a vyhladovělý místní lovec před útokem tygra japonského důstojníka. Jejich osudy se v jediném okamžiku propojí – a jejich setkání stojí u zrodu příběhu trvajícího přes půl století. Brzy nato je mladá dívka Jade prodána svou rodinou do školy pro kurtizány; zoufalý čin, který ji předurčí k životu mezi nejspodnější společenskou třídou. Když se náhodou setká s osiřelým chlapcem Jung Ho, postupně se mezi nimi utvoří pevné přátelství. Jak dospívají, ocitá se Jung Ho ve víru revolučního boje za nezávislost země, zatímco z Jade se stává vyhledávaná umělkyně. Musí se ale rozhodnout, zdali se pro toho, kdo by totéž udělal pro ni, odváží riskovat vše, co získala. Juhea Kim vdechla život výjimečným postavám, jež si na pozadí zkoušeného národa splétají své vlastní osudy, od provoněných komnat kurtizánské školy v Pchjongjangu, přes oslnivé kavárny stále modernějšího Soulu až po lesy Mandžuska, kde zuří líté boje.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Jota

Beasts of a Little Land, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jako tygr ve sněhu. Přihlašte se a napište ho.

marieke
21.12.2024 5 z 5

Strhující románová kronika 20. stol. na Korejském poloostrově. Celá desetiletí od okupace tehdy hodně chudé Koreje Japonci, přes 2. světovou válku až po rozdělení na dnešní bohatý a vyspělý jih a izolovaný komunistický sever nás knihou provází různé postavy z různých sfér společnosti - kurtizány, které ale byly ještě víc umělkyně, chudí chlapci protloukající za lepším životem, bohatí intelektuálové i krutí japonští generálové.
Osobně nejsem nějaký odborník na východoasijské země, ale sem tam si podobnou knihu přečtu, ideálně také o 20. stol., ať už je to z Vietnamu, Kambodži, Japonska nebo právě Koreje a vždy se mi líbí pomalu plynoucí až poetický, ačkoli je to často o smutných věcech, styl autorek, které z těchto zemí pocházejí.

hanka_reading
28.07.2024 4 z 5

Kniha začíná příběhem hladového lovce, který zachránil japonského důstojníka před útokem tygra. Dále vypráví příběh několika lidí od konce 1. světové války až do 60. let. Seznámíme se s desetiletou Jade, kterou rodina prodá do školy pro kurtizány, její kamarádkou Lotus, osiřelým chlapcem Džung Ho, který se do Jade zamiluje, také komunistou Lee Mjung Bo, ředitelem divadla Ma nebo řidičem rikšy Han Čchol, ze kterého se stane úspěšný muž.

Všichni žijí svoje životy, které se nějakým způsobem vyvíjí a různě se proplétají. Na knihu jsem byla moc zvědavá, protože korejskou literaturu neznám. Příběhy to byly zajímavé, pomalejší, ale něco mi tam chybělo. Autorka mě nedokázala příliš nadchnout a nějak zvlášť vtáhnout do děje. A úplně nejvíc jsem nechápala, jak se mezi korejskými jmény objevil Piskoř - byla to sice jen přezdívka, ale mě to tam prostě nesedlo.

Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

Janamed
08.06.2024 5 z 5

Není to příběh pouze dvou lidí, ale příběh nespočtu i jiných. Všechny životní příběhy jsou důmyslně propleteny. Autorka zvolila rozdělení dějové linky do čtyř částí, které postupně datuje k určitým obdobím. Četbou tak získáváme informace o tom, jak se na počátku 20. století žilo v Japonci okupované Koreji a kolik životů si vyžádaly prostesty o zachování korejské nezávislosti a možná i téměř cílené genocidy korejského lidu způsobené hladověním a válkou. Došla jsem tak k poznání rozdílů mezi korejskou kurtizánou a japonskou gejšou. Charaktery postav mi jsou velmi sympatické a drobné prvky magického realismu příběh „pohádkově“ okořeňují. Nejedná se určitě o lehké čtení, v podstatě je místy chladnokrevné, surové, ale věřím, že to tak prostě bylo. Nic se neděje napoprvé, a historie se po celém světě opakuje. Za mne má jasné doporučení, byla skvělá!

Ostrov tajemství, Hra na schovávanou a další knižní novinky (3. týden)

14.01.2024

Kniha Jako tygr ve sněhu v seznamech

Autorovy knížky

Juhea Kim